Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Schoolbegeleidingsdienst februari 1972 uit de periode Violenstraat. Vanaf links: Klaas Geus, onb., wethouder Klaas Muije, Hans de Vries, onb., Jan de Munck.
Schoolbegeleidingsdienst februari 1972 uit de periode Violenstraat. Vanaf links: Klaas Geus, onb., wethouder Klaas Muije, Hans de Vries, onb., Jan de Munck. (Foto: aangeleverd)

Gerrit Luidinga, leerling van de bijzondere kweekschool voor onderwijzers, legde in juli 1962 beslag op de hoofdprijs in categorie C van de Europese teken en opstelwedstrijd.

Zijn opstel werd gezien als de beste van de groep inzenders van 16 jaar en ouder. De hoofdprijs werd beschikbaar gesteld door de Europese Gemeenschap. Gerrit Luidinga, zoon van de kunstschilder Engel Luidinga, had de gave om op een open en toegankelijke manier contact te maken, waar dan ook en met wie dan ook.

Op vrijwel iedereen maakte hij direct een diepe indruk: zijn karaktervolle gezicht omlijst met wilde haren, zijn grote gebaren, zijn prachtige volzinnen, zijn intelligentie, zijn humor, scherpte en gulle lach, zijn lage stem en bovenal zijn oprechte, warme belangstelling voor ieder waarmee hij in gesprek trad. Dat alles maakte van Gerrit het prototype van een markante persoonlijkheid die je niet gauw vergeet. Gerrit Luidinga woonde de laatste jaren in Woerden waar hij is geïnterviewd over zijn Helderse jaren.

Dit boeiend onderhoud staat het eerste uur van Nostalgia op de rol. In het tweede uur een gesprek over de Schoolbegeleidingsdienst (SBD) die in januari 1981 werd verplaatst van de Violenstraat naar hun nieuwe onderkomen aan de Barkstraat 2,

tegenover het Falga winkelcentrum. Na 9 jaar te hebben gebivakkeerd in een noodgebouw aan de Violenstraat was het voor de medewerkers van de SBD een verademing om naar een grotere ruimte te verhuizen. De toename van het aantal medewerkers liep parallel met de aansluiting van gemeenten uit de regio bij deze dienst.

En zoals het in de statuten van de SBD stond had zij tot doel op wetenschappelijke en verantwoordelijke wijze het openbaar- en bijzonder kleuter, lager en buitengewoon onderwijs in Den Helder en Omstreken bij te staan bij de opvoedende- en onderwijzende taak. Dat probeerde men waar te maken door het geven van begeleiding.

De SBD medewerkers gaven enerzijds hulp aan kinderen met leer- en gedragsproblematiek en anderzijds steun aan scholen bij de ontwikkeling of vernieuwing van het onderwijs. Mede in het kader van het boek ‘Den Helder jaren tachtig’ vond afgelopen maandag een telefoongesprek plaats met Jan Koolwijk, één van de vroegere medewerkers die er tot en met1999 heeft gewerkt. Voorts een gesprek met Jack Jasper over een bijzonder rioleringsprobleem in de woning van zijn ouders aan de Merwedestraat waarover de lokale media uitvoerig berichtten. Rian Bok haalt enkele Helderse nieuwsfeiten aan die zich een eeuw geleden, in januari 1921 voltrokken.

Uitzending: zondag 31 januari van 12.05 tot 15.00 uur.