Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Chiel Uythoven begin jaren '80 werkzaam bij KNMI De Kooy.
Chiel Uythoven begin jaren '80 werkzaam bij KNMI De Kooy. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - LOS Nostalgie gaat zonder onder meer over oud VVD Raadslid Chiel Uythoven, sportartikelenzaak Dito in de Koningstraat, horecaondernemer Fred Colli over café restaurant De Boei en de Franse hitparade februari 1961.

Menigeen zal zich ook buiten het volgen van de politieke beschouwingen Chiel Uythoven herinneren. Reeds voor zijn verhuizing naar Den Helder in 1979, had hij een ‘bewogen’ periode achter zich. Na zijn middelbare schoolopleiding en studie aan de Hogere Zeevaartschool te Amsterdam, was hij van beroep meteoroloog en vervulde de functie van plaatsvervangend hoofdobservator bij een metrostation van het KNMI op het marinevliegkamp ‘De Kooy.

Hij was tot april 1982 voorzitter van de bewonersvereniging Drooghe Weert, in een periode dat deze vereniging grote meningsverschillen had met het gemeentebestuur over de ontwikkeling van deze stadswijk. De op 2 september 1950 te Amersfoort geboren Uythoven had door voornoemde bestuursfunctie een grote interesse overgehouden voor stadsontwikkeling. Hij stelde zich in 1982 kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen, kwam op de tiende plaats op de groslijst en maakte vanaf september van dat jaar deel uit van de gemeenteraad voor de VVD. Zijn belangstelling ging uiteraard uit naar Stadsontwikkeling en Ruimtelijke ordening en naar Financiën.

Mede door verschil van inzicht over de plannen voor de wijk Drooghe Weert kwam het tussen Uythoven en zijn fractie tot een breuk en in augustus 1983 besloot hij zijn lidmaatschap van de VVD op te zeggen, waarna een einde kwam aan een langdurig conflict. Chiel Uythoven ging verder als eenmansfractie in de raad. Na zijn raadsperiode exploiteerde hij het café restaurant ‘Las Palmas’ aan de Spoorgracht in Den Helder en vanaf 8 februari 1988 het restaurant ‘Hollands Glorie’ in de Kerkstraat te Amsterdam. In het eerste uur Chiel Uythoven te gast in Nostalgia.

In het tweede uur komt de vroegere sportartikelenzaak van Dito in de Koningstraat aan de orde dat zeker tot in de jaren zestig een begrip was.

Voorts een telefoongesprek met Fred Colli. Op 15 februari 1981 werden in het Falga winkelcentrum aan de Marsdiepstraat-Texelstroomlaan zowel café restaurant ‘De Boei’ als koffieshop ‘Falga’ geopend. ‘De Boei’ leende zich uitstekend voor het houden van borrelpartijen en biljartpartijen en het lag in de lijn der verwachting om hier jazzavonden te gaan houden, de koffieshop was een knus onderkomen waar het winkelende publiek even kon uitrusten. Beide accommodaties werden beheerd door Fred Colli die voor vol plannen zat.

In het derde ‘muzikale’ uur opnamen uit de Franse hitparade van februari 1961 met de jukeboxnummers van Edith Piaf (Non je ne regriette rien), André Verschuren (Les fiances d’Auvergne), Les Compagnon de la Chanson (Le blue de l’ete) en vele anderen. Met een heerlijk Frans wijntje op tafel kunnen de luisteraars extra genieten van de prachtige chansons van zestig jaar terug.

Uitzending: zondag 21 februari van 12.05 tot 15.00 uur.