Voedselbank Den Helder e.o. ziet lichte stijging in vraag

Algemeen
In het distributiecentrum worden de pakketten samengesteld.
In het distributiecentrum worden de pakketten samengesteld. ((Foto: aangeleverd))

DEN HELDER - “Wat me steeds weer verwondert en goed doet is de inzet van onze vrijwilligers. Daar wil ik echt een lans voor breken. Zij staan altijd klaar om pakketten samen te stellen en uit te delen. Ik mag dan voorzitter zijn, maar zij pakken het elke week weer op.”

‘De pakketten worden in grote dankbaarheid ontvangen’

Nico Bais kan het niet genoeg benadrukken. Als voorzitter van de stichting Voedselbank Den Helder e.o is hij vanaf de start in 2006 betrokken bij de inzameling en distributie van voedselpakketten, ter bestrijding van verborgen armoede en het tegengaan van verspilling in de regio Den Helder. “Zonder vrijwilligers ben je nergens natuurlijk. Naast een vijfkoppig bestuur en twee coördinatoren kunnen we wekelijks een beroep doen op zo’n 35 vrijwilligers. Als je weet dat we drie dagen per week bezig zijn om de voedselpakketten op te halen, in te pakken en te distribueren, dan is een pluim voor deze vrijwilligers hier zeker op zijn plaats.”

Corona

Sinds de start in maart 2006 van de Voedselbank Den Helder e.o. wordt dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid gratis voedsel af te halen. Bais: “We leverden in het begin zo’n 30 pakketten en dat aantal fluctueert momenteel tussen de 120 à 135 pakketten. Ik moet zeggen dat de vraag naar voedselpakketten sinds de uitbraak van de coronapandemie ons erg meevalt. De stijging vertaalt zich in 10 à 15 procent meer vraag. Met name grote gezinnen trekken de laatste tijd vaker aan de bel. Toch is het nog geen schrikbarende stijging. Volgens signalen uit de samenleving is dat mede te danken aan het feit dat Den Helder een echte ambtenarenstad is met een aantal grote werkgevers. Dat kan een reden zijn dat een explosieve stijging tot op heden achterwege is gebleven.” Neemt niet weg dat voedselbanken in Nederland anno 2021 meer regel dan uitzondering zijn. Nico Bais beaamt dat volmondig. “Als je weet dat in Nederland iets meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens leven, dan weet je genoeg.”

Lokale winkeliers

Elke woensdag wordt door vrijwilligers voedsel opgehaald bij het distributiecentrum van Voedselbank Nederland in Amsterdam en bij lokale leveranciers. “De grote bulk halen we op in Amsterdam en bij lokale leveranciers kunnen we veelal terecht voor versproducten waaronder brood. Helderse bedrijven die ons steunen met goederen zijn bijvoorbeeld Dunselman, de Albert Heijn-vestigingen in de Schooten en Marsdiepstraat, Slijkerman, Aldi, Van der Ploeg, de Etos en Jumbo Texel. Zaten er voorheen meer houdbare producten in de pakketten, tegenwoordig hebben we ook de beschikking over versproducten als groenten, vlees en fruit. Zo verbouwt vrijwilligersorganisatie Stichting Manna in Alkmaar zelf groenten, waar wij ook een deel van ontvangen. Ook wisselen we voedsel uit met voedselbanken in Anna Paulowna, Alkmaar en Texel. En last but not least doen kerken, particulieren, serviceclubs en de marine ook een duit in het zakje. Op donderdag worden de pakketten samengesteld in een magazijn op het terrein van woonzorgpark Noorderhaven (onderdeel van ‘s Heerenloo, red.). “Het unieke is dat de pakketten op Noorderhaven worden samengesteld met medewerking van bewoners. Hoe mooi is dat? Niet alleen wij zijn geholpen; deze bewoners hebben er tevens een uitstekende dagbesteding aan. Vervolgens worden de pakketten vervoerd naar de twee uitgiftepunten: de Morgensterkerk en Het Lichtbaken in de Schooten. Op de donderdagmiddag tussen 13.00 tot 15.00 worden de voedselpakketten opgehaald door zo’n 125 gezinnen. Al het voedsel dat wij krijgen gaat in de pakketten.”

Uniek

De Helderse voedselbank maakt deel uit van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. “Een stevige organisatie die bestuurlijk zeer professioneel te werk gaat”, weet Bais. “Onder de paraplu van deze landelijke vereniging bevinden zich 170 voedselbanken en acht distributiecentra. Dat zegt natuurlijk alles over de behoefte en gelukkig dragen we daar in Den Helder ons steentje aardig aan bij. Met dank aan de vele organisaties, particulieren en bedrijven die ons gedenken. Neem alleen al het feit dat we gratis gebruik mogen maken van het magazijn in Noorderhaven en de twee gratis beschikbaar gestelde uitgiftepunten. Dat is echt uniek”, besluit de gedreven voorzitter van Voedselbank steunpunt Den Helder en Omstreken.

Steunen

Bedrijven en particulieren die het werk van de Helderse voedselbank willen steunen kunnen dat op verschillende manieren doen. Ze kunnen bijvoorbeeld etenswaren beschikbaar stellen; in kleine of grote hoeveelheden, incidenteel of regelmatig. Het voedsel moet kwalitatief nog goed zijn en de houdbaarheidsdatum ervan nog niet verstreken. Ook verse en diepvriesproducten zijn welkom. Het voordeel voor bedrijven is dat zij weten dat hun goede voedingsmiddelen niet verspild worden en dat zij besparen op kosten van afvoer en vernietiging. Uiteraard kunnen ook particulieren de Voedselbank met levensmiddelen ondersteunen, mits die, net als bij bedrijven geldt, voldoen aan de kwaliteits- en houdbaarheidsnormen. De Voedselbank garandeert dat de producten niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt, maar uitsluitend om mensen in nood te helpen.

Zie voor meer informatie: voedselbankdenhelder.nl

De opslagplaats.