Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Opheffing 'Rokende Amerikaan' in 1959 (bron boek 'Helderse panden binnenstad' in voorbereiding)'.
Opheffing 'Rokende Amerikaan' in 1959 (bron boek 'Helderse panden binnenstad' in voorbereiding)'. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Van het tot voor kort in de Koningstraat staande Italiaans restaurant ‘Costa Smeralda aan de Koningstraat, dat verhuisd is naar Willemsoord, is na de komst van het slopersbedrijf Oosterbeek niets meer terug te vinden. Het gebouw met de markante voorgevel heeft voordien verschillende bestemmingen gehad. Oorspronkelijk bood het pand huisvesting aan de coöperatieve winkelvereniging ‘Eigen Hulp’, die in 1920 met drie andere coöperatie- verenigingen fuseerden. Sinds 1953 waren er de toonzaal en voorlichtingsdienst van het gemeentelijk gasbedrijf in ondergebracht. Dat hieraan behoefte bestond bleek wel, want dagelijks kwamen er bij de directie verzoeken binnen om in gastechnische zaken advies te geven. Vandaar dat de directie het vormen van een toonzaal wenselijk vond om door middel met diverse gastoestellen het publiek in de gelegenheid te stellen kennis te laten maken met de modernste en doelmatigste toepassingen van gas en de hiervoor benodigde apparatuur. Gezien het grote belang van de plaatselijke installateurs bij een toonzaal, overlegde men met het plaatselijke bestuur van de Bond van Loodgieters en Fitterpatroons in Nederland.

Voor de somma van fl. 1.200,00 huur per jaar verklaarde het bestuur van de Algemene Coöperatieve Verbruik- en Productievereniging ‘Helder’ zich bereid, haar pand aan de Koningstraat aan de gemeente te verhuren.

Eén van de bekendste middenstandszaken in de Spoorstraat, die bij oudere Nieuwediepers nog steeds tot de verbeelding spreekt, was ‘De Rookende Amerikaan’ van de familie Bakker. Zoon Jacob die sinds zijn dertiende in de winkel hielp, zag het assortiment zich geleidelijk uitbreiden met galanterieën en speelgoed. De voorraad goederen lag te midden van een wanordelijke, maar gezellige uitdragerij, die deels door een scheve vloer gedragen deed denken aan de winkel van Sinkel te Rotterdam. Jacob Bakker zette er in 1958 definitief een punt achter, waarna hij zich definitief bij zijn echtgenote in Baarn aansloot, die hij in de naoorlogse periode alleen in het weekend ontmoette.

Familieantecedenten lagen dus aan het vertrek uit Den Helder ten grondslag. ‘De Rookende Amerikaan’ die zestig jaar een begrip in Den Helder was, werd in 1959 gesloopt ten behoeve van nieuwbouw van schoenenzaak Van Haren.

Begrijpelijk dat in een stad als Den Helder met marine, koopvaardij en visserij, en ook nog eens omgeven door de Noordzee, het Marsdiep en de Waddenzee, veel jongeren belangstelling hebben voor een beroep op zee. Al kort na de Tweede Wereldoorlog ontstond het idee, naar een Brits voorbeeld, om in Nederland een zeekadettenkorps op te richten. Grondlegger hiervan was kapitein ter zee A. Kroeze destijds hoofd van de Marine Voorlichtingsdienst. De doelstelling werd de jeugd de weg naar de zee te wijzen en dat alles in de ruimste zin van het woord. Het eerste zeekadettenkorps werd op 18 februari 1949 opgericht in Gouda, in 1962 die in Den Helder. Vanaf die tijd bestond de gelegenheid zich hier als zeekadet aan te melden. Het zeekadettenkorps ontwikkelde zich als een gezellige club met een onderkomen aan de wal gelegen in de luwte van de zeevaartschool aan het Ankerpark. Om het aantal leden te laten toenemen, na een terugloop begin jaren tachtig, zetten de Helderse zeekadetten zich in de winter van 1980-1981 in, met het inrichten van het oude munitieschip ‘Ondina’ en het opknappen van de eigen vletten en palen.

Uitzending zondag 7 maart van 12.05 tot 15.00 uur.

Helderse Zeekadetten op een van hun vroegere schepen.