Scheidend burgemeester Den Helder Jeroen Nobel draagt fakkel over aan Jan de Boer

Algemeen
Jeroen Nobel nam deze week afscheid van Den Helder.
Jeroen Nobel nam deze week afscheid van Den Helder. (Foto's: Peter van Aalst)

DEN HELDER - Den Helder heeft een nieuwe burgemeester. De heer J.A. (Jan) de Boer neemt met ingang van vandaag, donderdag 4 maart de fakkel over van Jeroen Nobel (1960). Als waarnemend burgemeester nam Nobel sinds 30 september 2019 de honneurs waar in de gemeente Den Helder. Met het vertrek van Jeroen Nobel blikt het Helders Nieuwsblad terug op zijn tijd in Den Helder en Julianadorp.

‘Ik kijk terug op een bijzondere periode’  

“Ik kijk terug op een bijzondere periode in de gemeente Den Helder. Een periode die eigenlijk zes maanden zou duren, maar uiteindelijk in bijna anderhalf jaar uitmondde. En dat in een tijd waarin een enorm virus al zo lang rondwaart. Dit is niet een crisis als andere, maar een veel hevigere met een enórme impact. Dat vraagt heel veel van onze inwoners. En nog meer van de ondernemers in de detailhandel en horeca. Als burgemeester word je daar niet vrolijk van. Er is geen gezelligheid op straat, je kunt elkaar niet ontmoeten én er is een heel grote kans dat veel bedrijven om gaan vallen. Ik maak me zorgen of het allemaal wel goed gaat, zowel op het menselijke als economische vlak. Hoe houden we elkaar vast?”

Jubilea

De momenten dat een burgemeester zichtbaar is, is veelal tijdens recepties en bezoekjes aan jubileumechtparen. Nobel: “Ook deze vielen door de coronapandemie jammerlijk in het water. We hebben het nu moeten doen met het bezorgen van een bos bloemen en een geschenk. Ik ben er fysiek niet geweest, op een enkele keer na en dat was vorig jaar zomer tijdens een periode met een aantal versoepelingen. Ik heb enkel en alleen uitzonderingen gemaakt bij honderdjarigen en ouder. Dat is zo’n mijlpaal, dat mag je mensen niet ontnemen. Uiteraard ging dit gepaard met de goedkeuring van de jarige en zijn of haar familie en inachtneming van de RIVM-regels..”

Stemmen

Met de aanstaande verkiezingen in het vooruitzicht dringt de vraag zich op hoe de gemeente Den Helder zich in deze coronatijden heeft voorbereid op het stemmen aldaar. “We hebben allerlei maatregelen getroffen om zo veilig mogelijk te kunnen stemmen. Zo zitten er voldoende mensen op de stembureaus, zelfs meer dan normaal. Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid tot schriftelijk stemmen. Met het oog op de oplopende besmettingscijfers, zou ik zelf voor het laatste kiezen. Als voorzorgsmaatregel.”

Oud en nieuw

De gemeente waar Jeroen Nobel vandaag afscheid van neemt, bestempelt de bestuurder als ‘een hartstikke mooie gemeente’. “Er gebeurt heel veel in Den Helder en Julianadorp. Je hebt er strand, zee en duinen en dat in een landbouwlandschap. Eigenlijk is hier alles te vinden wat je nodig hebt. Normaliter is er volop cultuur en beleving, en wat te denken van de prachtige marinewerf met zowel oude als nieuwe elementen. Ik zie Den Helder als een complete gemeente.”

Steentje

Eén van de dingen waar Jeroen Nobel met trots op terugkijkt is de verdere uitwerking van het Maritiem cluster: één van de belangrijkste economische troeven in Den Helder en de Kop van Noord-Holland. “In dit langlopende project hebben we opnieuw energie gestoken en ik heb daar mijn steentje aan mogen bijdragen. Samen met de provincie Noord-Holland en de Koninklijke Marine hebben we de handschoen weer opgepakt en werken we samen aan de ontwikkeling van het Maritiem cluster in de Kop van Noord-Holland. We kijken onder meer naar zaken als hoe om te gaan met de haven en de werkgelegenheid, hoe een bijdrage te leveren aan de sociale infrastructuur en het bedrijfsleven. Kortom, een aanpak om het leef-, woon- en werkklimaat in de Kop van Noord-Holland te versterken. Dat geschiedt in samenspraak met de gemeenten Schagen, Hollands Kroon en Texel. Aan de andere kant ben ik ook blij hoe goed onze inwoners het afgelopen jaar zijn omgegaan met het coronavirus. Gelukkig heeft het niet geleid tot heel vervelende incidenten en hebben politie en boa’s niet echt hoeven ingrijpen in tegenstelling tot andere gemeenten.”

Veel plezier

De werkzaamheden in de gemeente Den Helder zitten er voor de in Hoofddorp woonachtige Jeroen Nobel inmiddels op. Op de vraag wat zijn toekomstplannen zijn, antwoordt hij: “Ik heb nog geen concrete plannen. Ik ga het eerst een paar weekjes rustig aan doen om daarna te solliciteren op banen van kortere duur. Zoals wederom een waarnemend burgemeesterschap of andere bestuursfunctie. Omdat ik niet van plan ben om tot mijn 67e door te werken, wil ik me niet voor langere tijd vastleggen.”

Uiteraard wenst Jeroen Nobel zijn opvolger veel succes voor de toekomst. “Ik hoop dat hij heel veel plezier uit zijn werk kan halen en dat de inwoners van deze mooie gemeente heel veel plezier aan Jan de Boer zullen hebben.”

De benoeming van de heer Jan de Boer is vandaag, donderdag 4 maart jongstleden ingegaan.

Nobel: 'Er gebeurt heel veel in Den Helder en Julianadorp'