Luister zondag naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Rob de Boer trad in de voetsporen van zijn vader.
Rob de Boer trad in de voetsporen van zijn vader. (Foto: aangeleverd)

Het dragen van bont of het bezit van een fotocamera was in het grijs verleden lang niet voor een ieder weggelegd. Toch stonden er reeds lang geleden in Den Helder enkele bontwinkels en nog meer fotozaken bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Hier zal hier in komende aflevering Nostalgia aandacht aan worden besteed.

Omstreeks 1928 begonnen de mantels met bontgarnering in de mode te komen. Onder invloed van deze ontwikkeling schakelde Jacob Koopman over op de bonthandel en schafte zich een bontmachine aan, alsmede een gewone naaimachine, klopmachine, bontkammen, bontmessen en spijkertangen. De vellen kocht hij op van handelsreizigers die deze bij hem op de grond uitspreidden. Vervolgens werden de vellen gesneden en aan elkaar genaaid door de bontmachine. Zijn bedrijf was gevestigd in de Koningstraat 59 . Hij had toen geen personeel in dienst omdat dit gespecialiseerd werk door slechts weinigen kon worden verricht. Buiten de normale arbeid was hij verdienstelijk amateurschilder en menigmaal zag men hem achter de ezel expressionistische schilderijen maken. Hiermee toog hij regelmatig naar tentoonstellingen van de Noorder Kunstkring. In 1951 nam het Amsterdamse bedrijf ‘Het Bonthuis’ de zaak over. Bonthandelaar A. Grevelt vervolgens was de laatste vakman die op Koningstraat 59 actief betrokken was.

In het tweede uur de vroegere fotozaak Jac. De Boer, laatstelijk gevestigd in de Beatrixstraat. Fotograaf Jac. de Boer begreep in zijn tijd dat fotografie de toekomst had. Hij legde zich er op toe, ontwikkelde zich als vakman en winkelier. Opnames van zee, strand, bos en duin waren zijn sterke kanten en in menig Helderse huiskamer hing dan ook een door De Boer geschoten plaat. Hij exposeerde veel, oogstte alom lof en onderscheidingen en was daarnaast secretaris van de Fotografen Patroonsvereniging Noord Holland en medebestuurder van de Noord Hollandse Bond van Fotodetaillisten. Jac. de Boer maakte naam met tiptop verzorgde opnames en portretfoto’s. De amateurfotografe stond nog in de kinderschoenen en slechts enkelen beschikten over een camera voor privégebruik. In 1928, verhuisde De Boer naar de Keizerstraat 75 (later Beatrixstraat), waar hij een atelier met ruim daglicht betrok. De amateurfotografie met behulp van de zogenoemde klapcamera’s met flitser, kwam in zwang, doch Jac. de Boer bleef zich onderscheiden als professional. Op cassetteband opgenomen gesprekken met de zoon van Jac. De Boer en Gaston David, die er tientallen jaren heeft gewerkt, zijn bewaard gebleven en worden zondagmiddag, omlijst met muziek over fotografie, uitgezonden.

Uitzending: zondag 11 april van 12.05 tot 15.00 uur.