Kinderburgemeester Lotte Mollema opent speeltuin in Den Helder

Algemeen
Bo en Fleur testen de speeltuin al even uit.
Bo en Fleur testen de speeltuin al even uit. (Foto: JB/RM)

DEN HELDER - Wethouder Peter de Vrij opent vandaag, vrijdag 9 april, samen met kinderburgemeester Lotte Mollema officieel de nieuwe speeltuin aan de Kemphaanstraat 24B. “Symbolisch opent Lotte de hekken van de speeltuin, die al enige weken open waren om de speeltuin op voorhand het predicaat veilig te kunnen meegeven”, zegt Marieke Holthuijsen die het project als beleidsmedewerker Groen & Spelen namens de gemeente Den Helder begeleidde.

‘Het heeft even geduurd, maar het resultaat mag er zijn!’

Op het terrein achter buurthuis De Overzet aan dezelfde Kemphaanstraat, stond voorheen een zogenaamde torenglijbaan die er volgens Marieke al zo’n vijftien moet hebben gestaan. “De nieuwe speeltuin is er gekomen omdat de gigantische glijbaan die er stond, om veiligheidsredenen werd afgekeurd. Deze was niet meer te repareren. Dan kun je er natuurlijk een nieuwe glijbaan voor in de plaats zetten, maar wij hebben gemeend om de buurt er bij te betrekken. Aan zo’n 1000 huishoudens rondom de speeltuin hebben we gevraagd een ontwerp te maken voor een nieuwe speeltuin. Via www.speeltuinbouwer.nl konden de bewoners hun ontwerp realiseren. Helaas viel dit alles net samen met het begin van coronapandemie en de daaropvolgende lockdown, dus spijtig genoeg moest alles online gebeuren”, meent Marieke Holthuijsen. “Het liefst hadden we met de buurt iets georganiseerd om goed te kunnen uitkristalliseren wat de wensen waren en wat de speelwaarde zou zijn. Participatie is een heuse uitdaging dezer dagen, maar... het is gelukt en het resultaat mag er zijn.”

Winnende ontwerp

Nadat alle ideeën uit de buurt binnen waren is via een stemming het winnende ontwerp uitgekozen en dit betreft een concept dat uit de koker van de twee Helderse meiden Jenna en Indy kwam. Marieke: “Het winnende ontwerp is het uiteindelijk ook geworden. Op voorhand hebben we goed aangegeven wat haalbaar zou zijn, zodat de ontwerpen die werden ingezonden ook uitgevoerd zouden kunnen worden. Een speeltuin kost geld en ruimte, dus aan beide criteria moest worden voldaan.” De gemeente Den Helder die het project financiert, is zeer verguld met de uiteindelijke realisatie. “Dit is een speeltuin die niet alleen bedoeld is voor de buurt, maar voor de hele gemeente. Het is net als het gave ruimtenet dat we in het Van der Vaartplantsoen hebben laten plaatsen, écht iets om naar toe te gaan en middagje te vertoeven.”

De speeltuin wordt vandaag tussen 15.30 en 16.30 uur officieel geopend door kinderburgemeester Lotte Mollema, in aanwezigheid van wethouder Peter de Vrij én de twee dames die tekenden voor het ontwerp: Jenna en Indy.

Nieuwe speeltuin is een juweeltje.
Het is klimmen en klauteren geblazen.