Groene borden ‘Losloopgebied’ in Den Helder moeten worden teruggeplaatst

Algemeen
VVD diende motie in om groene borden terug te plaatsen.
VVD diende motie in om groene borden terug te plaatsen. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De gemeenteraad wil dat groene borden met de aanduiding ‘Losloopgebied’ zo snel mogelijk worden teruggeplaatst. Een door de VVD ingediende motie met die strekking werd afgelopen dinsdag vrijwel unaniem aangenomen.

(Ingezonden mededeling)

“Het afgelopen jaar zijn bijna al deze borden weggehaald”, vertelt VVD-raadslid Rogier Bruin. “En dat heeft voor veel onduidelijkheden gezorgd bij hondenbezitters, maar ook bij de handhavers, die moeten toezien op naleving van de aanlijnplicht. Doordat de borden opeens weg waren, dachten veel mensen dat het losloopgebied zelf óók was verdwenen. Wat de onduidelijkheid vervolgens nog erger maakte, is dat de officiële kaart op de website van de gemeente met het overzicht van die losloopgebieden, niet klopt! Zo stonden in het Timorpark verbodsborden om een paar grasvelden, die volgens de kaart een losloopgebied zijn. Toen ik daar melding van maakte, zijn die borden gelijk weggehaald. Maar vervolgens kwam ik er achter dat die kaart op veel meer plaatsen niet klopt met de werkelijkheid. En ook dat in parken als het Timorpark en Quelderduijn bijvoorbeeld het ene veld een losloopgebied is, terwijl op het veld direct ernaast de aanlijnplicht geldt.”

Opmerkelijk

“Helemaal opmerkelijk is dat op een enkele plaats nog wél steeds een groen bord met de aanduiding Losloopgebied staat, zoals hier langs de linie achter het zwembad (zie foto). Daardoor lijkt het alsof het dus kennelijk toch nog uitmaakt: ’hier mag je hond los en verder nergens anders waar niet zo’n bord staat’. Dat is allemaal niet logisch en zorgt alleen nog maar voor meer onduidelijkheid. Daarom hebben we met onze motie niet alleen opdracht gegeven om overal de groene borden terug te plaatsen, maar ook om zo snel mogelijk te zorgen dat die kaart logisch en juist is”.

Onderzoeken

“Het College gaf aan dat het eerst wil onderzoeken wat precies de problemen zijn ten aanzien van het hondenbeleid en vervolgens kijken of dat aanpassing behoeft. Dat zou volgens raadslid Rogier Bruin veel te lang gaan duren. “Met het beleid op zich is niks mis. Er is een aanlijnplicht in de gehele gemeente, behalve op die plaatsen die zijn aangemerkt als losloopgebied. En de opruimplicht geldt overal, ook in de losloopgebieden. Maar het is mis gegaan in de uitvoering van dat beleid”, aldus Bruin: “De borden weghalen en een kaart publiceren die niet 100% klopt en soms onlogisch is”.

Bekeurd

 “Ik heb met veel hondenbezitters gesproken de afgelopen weken. Bijna niemand snapte nog hoe het zit met de losloopgebieden. En ik heb begrepen dat het inmiddels ook voor de handhavers zelf niet meer duidelijk is. Zo zouden hondeneigenaren zijn bekeurd wegens hun loslopende hond op een plaats die volgens de officiële kaart een losloopgebied is. Ook dat is een gevolg van het feit dat die borden zijn weggehaald. Zoals bij zo veel regels geldt ook hier: Leuker kunnen we het niet maker, maar wel makkelijker. En vooral: duidelijker. Voor de VVD is dat een service die inwoners van hun gemeente mogen verwachten. Aan de ene kant van het pad langs de linie staat nog een verdwaald groen bord ‘Losloopgebied’. Maar aan de andere kant staat geen bord meer… Dus hoe moet men nu weten dat het losloopgebied hier eindigt? Is het hier eigenlijk nog wel losloopgebied? Dat moet je dan dus checken op een kaart op internet, die op veel plaatsen dus niet klopt.

Wel of niet losloopgebied?