Met Cees Rondèl slenteren door Den Helder

Algemeen
Cees Rondél met een oude uitgave van Den Helder op Zondag.
Cees Rondél met een oude uitgave van Den Helder op Zondag. (Foto: JB/RM)

DEN HELDER - “Weet je dat ik 25 jaar geleden al stukjes aanleverde voor jullie uitgave Den Helder op Zondag? Zo is de cirkel weer rond”, valt Cees Rondèl (65) met de deur in huis. De in Den Helder geboren, getogen en woonachtig Jutter neemt vanaf heden de lezers van het Helders Nieuwsblad mee op avontuur in ‘zijn’ stad. Aan de hand van oude foto’s illustreert Rondèl de historie van Den Helder in de wekelijkse rubriek ‘Slenteren door Den Helder’.

Eenmaal gezeten met koffie binnen handbereik doet Rondèl zijn passie voor Den Helder en haar geschiedenis haarfijn uit de doeken. “Den Helder heeft íets, maar qua historie eigenlijk ook weer niets als je het nuchter bekijkt. Oude ansichtkaarten verhalen over de bouw van de Atlantikwall door de Duitsers welke zij in de Tweede Wereldoorlog gebruikten als schutveld. Voor de realisatie van die wall moest veel wijken, zodat destijds al het een en ander aan historie voorgoed verdween.” Toch heeft de historicus genoeg stof om wekelijks via woord en beeld een stukje van de marinestad in vroeger tijden te duiden. “Ik beschik over een databank met duizenden oude foto’s en ja... de teksten? Die zitten ergens bovenin. Dat heb ik meegekregen van mijn vader die ook historicus was.”

Afgestoft

De interesse van Rondèl voor de historie van Den Helder werd op zeer jonge leeftijd gewekt. “Als kind liep ik te slenteren langs de Weststraat en de Hoofdgracht en maakte ik kennis met het uit 1904 daterende Marineclubgebouw. Het schoolgebouw, het voormalige gemeentelijk lyceum, en nog een paar huizen overleefden de oorlog. Die wandelingen vormen de voedingsbodem waarop mijn belangstelling voor ‘ouwe rotzooi’ is gestoeld. Samen met mijn vader tufte ik op de fiets en de solex door straatjes en steegjes op zoek naar historische panden en plekken”, zegt de oud-rijksambtenaar én voorzitter van de stichting Afgestoft: een multifunctionele stichting die de historie onder jong en oud zichtbaar en toegankelijk wil maken.

Houten voorgevel

Een paar keer per week doet Cees Rondèl een rondje door de stad waarop hij nooit uitgekeken raakt. “Wat te denken van het pand waarin Chinees-restaurant Nan King is gevestigd in de Beatrixstraat? Dat is een gebouw uit de 19e eeuw met een houten voorgevel. Prachtig, maar wat ik zelf het mooiste vind zijn de grachten zoals de Spoorgracht en de Bassinggracht. Ik kan daar hangend over de bruggetjes urenlang genieten door alleen maar te turen in het water.” Als de Helderse historicus zijn eigen stad al verlaat, is er een grote kans dat hij met zijn echtgenote Cora te vinden is in Antwerpen, of met zijn goede vriend Hans Dekker de stad Ieper in Westvlaanderen aandoet. “Er is veel historie in België te vinden. Neem zo’n stad als Ieper: compleet verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar wat ervoor in de plaats is gekomen is ronduit fantastisch te noemen. Ik ga er met Hans om de twee jaar wel een keertje heen.”

Eerste Wereldoorlog

Naast Rondèl’s fascinatie voor historische plekken en gebouwen is daar nog een andere grote hobby: die van de Eerste Wereldoorlog. “Vanaf mijn twaalfde ben ik daardoor geïntegreerd. Deze interesse is aangewakkerd nadat ik bij mijn oma in de Krugerstraat op de divan twee gebonden edities van De Prins der Geïllustreerde Bladen (Nederlands tijdschrift dat werd uitgegeven tussen 1901 en 1948, red.) zag liggen. Deze edities handelden over de jaren 1914 en 1915. Ook deze fascinatie is nooit meer verdwenen.”

Levend

Vanaf vandaag in het Helders Nieuwsblad wordt het slenteren met Cees geblazen. “Niet alleen vind ik het als historicus leuk om te doen, ook weet ik dat er vraag naar is. Na eerdere publicaties kreeg ik steevast te horen dat mensen mijn stukjes enorm waardeerden en dat ze teleurgesteld waren als er niets werd geplaatst. Of zoals laatst iemand tegen me zei: ‘Er zijn hele delen van Den Helder verdwenen, maar ze komen weer tot leven door jouw rubriek’. Nou, hoe mooi wil je ‘t hebben?”

Een van de foto's uit de database van Cees: het Nieuwe Kerkplein, tegenover de oude Rijkswerf te Willemsoord.