Slenteren door Den Helder

Algemeen
Hoogstraat.
Hoogstraat. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Met ingang van deze week gaan we in het Helders Nieuwsblad ‘Slenteren door Den Helder’ met Cees Rondél. Aan de hand van oude foto’s uit zijn enorme database neemt de historicus de lezers mee naar vroeger tijden. 

‘Ik weet natuurlijk niet wat uw ervaring is, maar ik kan zo intens genieten als ik wekelijks op maandagmorgen mijn rondje door Den Helder fiets. Waarom op maandagmorgen zult u zich afvragen, nou dan zijn de meesten winkels nog gesloten en is het relatief rustig op straat. En dat is dan ook weer mooi om foto’s van de stad te maken.

Wat ook zo mooi is Den Helder heeft gelukkig, al moet je het soms met een vergrootglas zoeken, nog een paar straten waar op een enkele verbouwing na de tijd nog heeft stil gestaan! En een van die straten is de Hoogstraat maar dan het gedeelte dat loopt van de Koningdwarsstraat tot aan de Loodsgracht. De Hoogstraat bezit een aantal statige huizen die je zo een twee drie niet in zo’n straat zou zoeken, dit in tegenstelling tot straten als de 1e en 2e Vroonstraat waar veelal kleine arbeidershuisje stonden. En om eens te illustreren hoe het zojuist beschreven gedeelte van de Hoogstraat er zo’n 110 jaar geleden uitzag toon ik u een ansichtkaart waarop de Hoogstraat in volle glorie is te zien. Let daarbij vooral eens op de huizen links op de foto met die ouderwetse balkons. Maar wat vooral opvalt is, dat als er een fotograaf is de buurt, was men er alles aan deed om zich voor het nageslacht te laten vereeuwigen zoals dat winkelmeisje bij de zuivelwinkel op de hoek!’

Was getekend, Cees Rondèl