Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Ankerparkbrug met rechts scheepswerf Visser.
Ankerparkbrug met rechts scheepswerf Visser. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Sinds enige tijd zijn er discussies gaande om een Ankerbrug tussen Binnenhaven en Buitenhaven in ere te herstellen. Aan het teloorgaan van deze brug ging halverwege de jaren zestig enige strijd vooraf. Een voorlopig aangesteld comité voerde in 1966 Den Helder actie tot behoud van de Ankerparkbrug. Rijkswaterstaat had aangekondigd dat men voornemens was deze brug voor het verkeer aan de Koopvaarderbinnenhaven te onttrekken, met andere woorden, men wilde die slopen. Sigarenhandelaar H.J. Nieuwenhuizen aan de Zuidstraat verzette zich hiertegen, het was een mooie brug met historische waarde.

Nieuwenhuizen wist dat de brug voor Rijkswaterstaat financieel een blok aan het been was. Per dag gingen er ruim 300 mensen overheen zoals zeevaartscholieren, vissers, personeel van de Bewapeningswerkplaatsen, zakenlieden, MARVA´s, toeristen of mensen die een rondje langs de haven maakten. In dit comité hadden onder andere Sjoerd Kalsbeek, de gebroeders Visser van scheepswerf ‘De Lastdrager’ en C. Sabelis, directeur Hogere Zeevaartschool, zitting. Volgens Rijkswaterstaat fungeerde de Van Kinsbergenbrug als plaatsvervanger en was de Nieuwebrug nog slechts beeldbepalend. Ondanks een handtekeningenactie voor behoud van deze brug, die het Ankerpark met de Binnenhaven en Zuidstraat verbond, is deze gesloopt. In het eerste uur van Nostalgia komt dit onderwerp terug. In het tweede uur tevens herinneringen aan café restaurant ‘De Branding’ op Huisduinen, destijds een sociale opvang voor de Huisduiners.

In de daaropvolgende jaren veranderde veel; er vonden ingrijpende verbouwingen plaats, Huisduiner Belang nam intrek in het voormalig dorpsschooltje en laatste uitbater Erkamp richtte zich in toenemende mate op het Helders publiek. Begin deze eeuw werd Horeca Nederland geconfronteerd met strengere brandvoorschriften waardoor menige ondernemer diep in de buidel moest tasten om aan de strengere regelgeving te kunnen voldoen. Een enorme investering was voor de beide zoons van Erkamp, die de exploitatie van De Branding hadden overgenomen, aanleiding afstand van dit bedrijf te doen. Met de uiteindelijke opheffing en sloop van De Branding, in 2005, was hiermee tachtig jaar horecaverleden op Huisduinen verloren gegaan. Verder staan een vraaggesprek met dhr. Steenkist en enkele Helderse nieuwsfeiten uit april 1921 (100 jaar geleden) op de rol.

Uitzending: zondag 25 april van 12.05 tot 15.00 uur.