Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
De Kabouters jaren zestig. Cor de Visser (drums) en Jan Kraak.
De Kabouters jaren zestig. Cor de Visser (drums) en Jan Kraak. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Zo’n zes jaar vóór het ontstaan van de politieke kabouterbeweging, die ook in Den Helder vaste voet aan de grond kreeg, bestond er sinds 1964 al een muzikaal duo De Kabouters met de Nieuwedieper Jan Kraak en de uit Breezand afkomstige Cor de Visser. Jan Kraak komt uit een muzikale familie, zowel vader als moeder speelden accordeon en zoon Jan was er op zijn dertiende heel vroeg bij tijdens een solo optreden op Deibelkamp. Samen met Cor de Visser trad Jan Kraak op tijdens bruiloften en andere feestelijke gelegenheden met behalve Bruiloftrepertoire het populaire top 40 werk. Met Jan Kraak is onlangs een vraaggesprek op cassette opgenomen dat in het tweede uur van LOS Nostalgia staat geprogrammeerd. In het eerste uur herinneringen van twee adelborsten die heel wat jaren terug hun studie op het KIM aan de Buitenhaven voltooiden, een periode waar ze met veel genoegen aan terugdenken. Uiteraard de gesprekken het Adelborstenlied en het door de Marinierskapel uitgevoerde Adelborstenmars.

Onderzoek

In het kader van het komend boek ‘Panden in de Helderse binnenstad 1890-2022’ is uitgebreid onderzoek gepleegd naar het warenhuis Kapé aan de Koningstraat dat gedurende 1936-1942 een ongekende populariteit genoot en tientallen dames emplooi bood. Er werd onder het personeel een amusementvereniging met muziek, tapdans en revue opgericht. Maar dat was niet het enige wat bij Kapé opviel. Het warenhuis had in tegenstelling tot toenmalige warenhuizen Van Willigen, Zoetelief en V & D zelfs een lunchroom waar men koude en warme schotels kom bestellen. Een samenvatting van dit unieke warenhuis is te beluisteren komt in een bloemlezing naar voren.

In het Helders Weekjournaal van 40 jaar geleden onder andere hockeyvereniging Hermes 40 jaar, opening WGW kantine en culturele prijs voor Rob Bognar.

In het derde uur een overzicht van de Engelse top 20 eerste week van mei 1981 met muziek van o.a. Stars on 45, Shakin’ Stevens, Buck’s Fizz, Spandau Ballet en Ennio Morricone.

Uitzending zondag 2 mei van 12.05 tot 15.00 uur.

De Helderse dames die in 1939 bij Kapé werkten.