Luister zondag naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Het Helders Huis aan de Spoorstraat.
Het Helders Huis aan de Spoorstraat. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In het eerste uur van LOS Nostalgia staat de hoed centraal. Het dragen van een hoed gaat in de geschiedenis ver terug. Zo was de hoed oorspronkelijk functioneel en heel praktisch, je beschermde het hoofd tegen kou of regen. Maar de hoed werd ook gebruikt om te laten zien tot welke sociale klasse je behoorde.

Maar tegenwoordig is het dragen van een hoed een modieus gegeven voor zowel mannen als vrouwen die graag stijlvol gekleed gaan. Den Helder telde een flink aantal hoedenzaken. In de Spoorstraat waren dit ‘De Stad Parijs’, ‘Het Helders Hoedenhuis’, de hoedenzaak van de Beurs en de hoeden en pettenwinkel van Troost en in de Koningstraat kon men hiervoor terecht bij ‘Maison Maas’. We zien vandaag de dag hoofdbedekkingen in allerlei variaties, baseball caps, schipperspetten, mutsen met een klep en zo nu en dan zelfs nog een klassieke gleufhoed. In het eerste uur Nostalgia herinneringen aan de hoedenzaak van dames de Beurs en het Helders Hoedenhuis van Dieuwertje Geervliet. Verder staat deze week een gesprek op de rol met Wil Gorter van het hoedenmuseum ‘Zet ‘m op’ in Andijk. Wil Gorter heeft zich in de geschiedenis van de hoed verdiept.

In het tweede uur een interview met Gré Duinkerken over het vroegere café ‘De Nieuwe Haven aan de Zuidstraat. Het was sinds de bouw van het café in 1954 tot de sluiting, inmiddels al weer een aantal jaren geleden, een gezellige ontmoetingsplaats compleet met biljart en jukebox.

Sjoerd Oudijk werd op 5 mei 1981 verrassend clubkampioen badminton bij Zeemacht. In de halve finale wist hij te winnen van Bram Siahaya, in de finale maakte Oudijk de verrassing compleet door ook Aalder Goverts te verslaan. Bij de dames prolongeerde Karin Stoffelen haar clubkampioenschap. In de sporthal De Brug was de titelstrijd, de prijzen werden door G. Tabeling, uitgereikt, voorzitter van de afdeling badminton.

Uitzending zondag 16 mei van 12.05 tot 15.00 uur.

Clubkampioen badminton Sjoerd Oudijk in actie.