Inloophuis Den Helder opent deuren weer, vrijwilligers van harte welkom!

Algemeen
Ria van Til en (l) en Suzanne van der Biezen.
Ria van Til en (l) en Suzanne van der Biezen. (Foto: JB/RM)

DEN HELDER - Het Inloophuis Den Helder opent donderdag 1 juli haar deuren weer nadat het - op een paar weken na - dik vijftien maanden gesloten is geweest in verband met de coronapandemie. De bevlogen coördinatoren Ria van Til en Suzanne van der Biezen zijn daar heel erg blij mee. “Hier moet je face to face zijn”, zegt Suzanne. “We hebben geprobeerd om mensen via de computer of telefonisch te benaderen, maar het gaat om het echte menselijke contact. Als je dat niet hebt, ben je niet alleen je gasten kwijt, maar zijn onze gasten ook elkaar als lotgenoten kwijt.”

‘Het moet een soort thuiskomen zijn, dát is ons doel’

Volgens beide coördinatoren vond een aantal activiteiten nog wel doorgang. Suzanne: “Dan moet je denken aan Gery Posch met haar muziekgroep die dat óf digitaal of in de buitenlucht organiseerde. Ook het levensverhaal schrijven met Gery ging door alsmede het Nordic Walking met Barbara.” Ria van Til vult aan: “De nabestaandengroep die een keer per maand bij elkaar komt, hebben we telefonisch benaderd. Ja, en dat is toch anders, want het groepsverband werd heel erg gemist.” Suzanne: “Dat met elkaar in een groep zijn is een van de belangrijkste dingen hier. Het is fijn om je ei kwijt te kunnen bij een vrijwilliger, maar het is ook ontzettend fijn om met lotgenoten te kunnen praten.” Ria: “Soms zijn er ook mensen die thuis continu over hun ziekte moeten praten, want er komt bezoek en dan gaat het altijd alleen maar daarover. Deze mensen hebben ook weleens zoiets van; ‘Ik wil even niet ziek zijn. Ik wil het gewoon eens hebben over het weer of over de aanbieding van de supermarkt’. Zodat ze niet alsmaar in die patiëntenrol zitten. En dat kan hier natuurlijk ook.” Suzanne: “Het moet een soort thuiskomen zijn, dat is ons doel. Dat mensen zich hier thuis voelen, dat ze kunnen zijn wie ze zijn en wie ze willen zijn. Je bent hier vooral mens en het draait even om jou als persoon.”

Brede doelgroep

Het laagdrempelige Inloophuis met een open deur in huiselijke sfeer is niet meer weg te denken in Den Helder. Zo’n 50 gepassioneerde vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in en om de voorziening. Je kunt onaangekondigd binnenlopen, even een kopje koffie of theedrinken en eventueel je verhaal delen met lotgenoten en vrijwilligers. Maar ook voor deskundige begeleiding, informatie en het deelnemen aan thema-avonden of andere activiteiten is het inloophuis de aangewezen plek. Ria: “Overigens is ons inloophuis niet alleen geopend voor mensen met kanker en hun naasten, maar ook voor mensen met chronische aandoeningen als MS, de ziekte ALS of overige levensbedreigende ziekten. We hebben in Den Helder bewust gekozen voor een bredere doelgroep.”

Activiteiten

De activiteiten die Inloophuis haar ‘cliënten’ biedt dragen daar zeer zeker aan bij. Denk aan tekenen, schilderen, creatief schrijven, muziek maken in een orkestje of koor, yoga, mindfulness en meditatie, ontspanningsmassages, lotgenotencontacten borstkanker, prostaatkanker en de nabestaandengroep, ondersteuning voor mantelzorgers, zwemmen, wandelen en kindermiddagen. Als de deuren vanaf 1 juli weer open gaan, wordt in eerste instantie - naast de vrije inloop - begonnen met het geven van massages. Deze moeten wel worden gereserveerd van tevoren. Ria: “Daarna bekijken we per week wat voor activiteiten daar bijkomen. Dat zal het zwemmen zijn, de creamiddagen en mindfulness-bijeenkomsten.” Suzanne: “We willen een en ander weer langzaam opbouwen want we denken toch wel wat gasten kwijt te zijn, maar we hopen ook zeker weer nieuwe gasten te kunnen gaan ontvangen.” “Ik zie dat wel gebeuren”, zegt Ria die vanaf dag één als vrijwilliger betrokken is bij het Inloophuis. “Want in de tijd van corona zijn we wel regelmatig door mensen gebeld, die bijvoorbeeld door hun arts werden doorverwezen naar ons. Daar zijn we het gesprek mee aangegaan. Velen onder hen zegden toe om het Inloophuis te bezoeken, zodra we weer open zouden zijn. Ik heb hier een goed gevoel bij dus ik verwacht wel straks nieuwe gasten te verwelkomen.”

Nasleep corona

Beide coördinatoren zijn ervan overtuigd dat Inloophuis Den Helder in een behoefte voorziet. Suzanne: “Wij zijn zeker voor een bepaalde doelgroep onmisbaar, maar ik denk alleen dat het nog niet helemaal duidelijk is wat wij hier doen. Ondanks dat we heel graag naar buiten brengen wat we hier doen, krijgen we nog best wel vaak de vraag: ‘hoeveel bedden hebben jullie?’. Dan verwarren ze het Inloophuis met het Hospice en dat is natuurlijk niet het geval. Wij willen bijvoorbeeld iets gaan doen met de nasleep van corona. Er zijn natuurlijk zat mensen die daar zowel psychisch als lichamelijk problemen van ondervinden. En misschien ook wel nabestaanden. We zijn er voor een hele grote groep.” Ria: “Er zijn ook mensen wiens longen zwaar beschadigd zijn door het coronavirus. Dat zijn mensen die altijd goed in het arbeidsproces meedraaiden en nu met een heel kleine longinhoud worden geconfronteerd. En die nu bijna niets meer kunnen. Geestelijk heb je dan te maken met een ingrijpend verwerkingsproces.” Suzanne: “Dat is ook een van de redenen waarom we op de woensdagavond open gaan. Om ook mensen te kunnen bereiken die overdag werken of kleine kinderen thuis hebben.”

Vrijwilligers

Alles in en rond het Inloophuis wordt voor en door vrijwilligers geïnitieerd. Het inloophuis kan rekenen op zo’n 50 vrijwilligers inclusief bestuur. Op de vraag of het Inloophuis nieuwe vrijwilligers kan gebruiken, klinkt een volmondig: “Jazeker!”. “Wij zijn echt op zoek naar gastvrouwen en - heren die goed moeten kunnen luisteren, want het gaat niet om jouw verhaal maar echt puur om het verhaal van die ander. Je moet gastvrij zijn, een open houding hebben en niet terugschrikken van het verhaal dat je te horen kunt krijgen.” Ria: “We bieden daarvoor ook trainingen. Iedere nieuwe vrijwilliger krijgt een basistraining van vijf dagdelen. Het is een heel leuke, interactieve training. Je leert er veel van over jezelf en twee keer per jaar komt er een herhaling op. Het is ook goed voor de verhoudingen tussen de vrijwilligers onderling, want Suzanne en ik zijn er erg op gebrand dat we één team zijn. Iedereen is op zijn eigen manier belangrijk binnen dat team, maar we vertrekken wel altijd vanuit hetzelfde uitgangspunt. We zijn in de coronatijd heel erg bezig geweest om juist met de vrijwilligers verbinding te houden. Gelukkig beschikken we over een heel trouwe kern. Maar… we kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken. Waar we sowieso naar op zoek zijn is een yogadocente en een crea-activiteitenbegeleider/ster.”

Ook vrijwilliger worden? Stuur een mailtje naar info@inloophuisdenhelder.nl.. Zie ook voor donaties, sponsoring of vrienden worden: www.https://inloophuisdenhelder.wixsite.com of de Facebookpagina van Inloophuis Den Helder.

Het Inloophuis Den Helder is met ingang van 1 juli geopend op dinsdagmiddag van 13.00 tot 15.30 uur, woensdagochtend van 10.15 tot 13.30 uur en op donderdag van 10.15 tot 15.30 uur. De koffie staat klaar!

Er is een aparte ruimte voor massages ingericht.