Helderse Vrijwilliger in beeld

Algemeen
Hedwig Rijkers.
Hedwig Rijkers.

DEN HELDER - “Het lijkt wel of de tijd sneller gaat naarmate je ouder wordt, en ook deze tijd wil ik toch zo veel mogelijk zinvol besteden.” Hedwig Rijkers (73, doet sinds 2010 vrijwilligerswerk bij MEE & de Wering. Voor die tijd had ze een druk bestaan met de (voor Jutters bekende) muziekhandel Rijkers in de Koningstraat. Ja, en wat moet je dan als de winkel voorgoed gesloten is.

“Ik besloot om bij WonenPlus te gaan ‘werken’ als vrijwilliger. WonenPlus is een organisatie voor senioren, chronisch zieken en mensen met een beperking. Voor hulp, advies en ondersteuning bij kleine klussen in en rondom het huis. Hoofdoel is natuurlijk om mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten blijven wonen. Je moet wel lid zijn (€ 48 per jaar) om voor dit soort bijstand in aanmerking te komen. Ik zat op kantoor en nam aanvragen aan en vervolgens zorgde ik ervoor dat de klus bij een geschikte vrijwilliger kwam. Ja, ook onze klussers zijn vrijwilligers. Daar hebben we er eigenlijk veel te weinig van. De coronacrisis gooide veel roet in het eten. We werken niet meer op kantoor en wat we nu nog doen sinds anderhalf jaar is al onze leden wekelijks bellen, om te kijken hoe het met ze gaat. Is er iets mis dan proberen we een oplossing te vinden. Dit is overigens ook dankbaar werk. Met de vier kantoormedewerkers van Wonenplus hebben we het ledenbestand verdeeld en zo houden we gelukkig nog wel contact.”

Bloemetje

“Ik ga, als alles weer een beetje versoepeld is, bij de mensen langs met een bloemetje. Ik zal blij zijn als deze corona-ellende voorbij is. Als straks alles weer mag, dan zouden er wel wat vrijwilligers/klussers mogen komen; daar hebben we chronisch tekort aan.” Interesse? Email naar wonenplus-denhelder@meewering.nl of bel naar Tel: 088 - 0075 261.

“Voor de vrijwilligers wordt elk jaar een leuke bijeenkomst georganiseerd, de laatste keren een smakelijke Indische maaltijd in de MOOC; erg gezellig. De laatste vier jaar was ik daarnaast bezig met de verzorging van mijn man die in september vorig jaar is overleden. Ik ben geen vakantiemens, maar ik loop, fiets en tuinier graag. Gelukkig heb ik een lieve broer in Zaandam en daarnaast dierbare vrienden waar ik nog veel gezelligheid mee deel. Nee ik verveel me niet, hoor.”

Tekst en foto: Henri Rodenhuis