Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
1981 Paal 7.
1981 Paal 7. (Foto: aangeleverd)

Zodra de zomer in aankomst is en de zon volop gaat schijnen trekken de echte liefhebbers weer naar het strand om er te genieten van zee, zon, beweging of rust. Steeds meer zonaanbidders kregen er begin jaren tachtig plezier in om al hun kleren uit te trekken en zich in hun blootje op het strand te verpozen. Vanaf 1981 was er ook in Den Helder de mogelijkheid geopperd om op een stuk strand bloot te recreëren. Toenmalig wethouder Peter Majolee had dit vraagstuk van de blootsrecreatie aan de orde gesteld en de commissie ging bij die gelegenheid met slechts twee stemmen tegen akkoord met de aanwijzing van een stuk naturistenstrand aan de grens tussen Den Helder en Callantsoog.

Den Helder kreeg een afdeling van de landelijke Naturistenvereniging die al spoedig 200 leden telde. Medeoprichter van de afdeling in Den Helder, Jan Karsten, beantwoordt in het eerste uur van Nostalgia vragen over de eerste jaren van het naaktstrand in onze gemeente.

In het tweede uur twee onderwerpen waar de lokale media 40 jaar terug aandacht aan schonk. Op 15 juni 1981 legde de toen 79 jarige heer J. Geluk, tijdens een kort concert in ‘De Branding’ op Huisduinen, zijn dirigeerstok neer van mandoline en accordeonvereniging ‘Tremolando’, de vereniging waarvan hij sinds 1949 al directeur was. Na 52 jaar de vereniging te hebben begeleid, kwam er voor hem een einde aan het actief beoefenen van de muziek. Er is een interview bewaard gebleven van J. Geluk in bijzijn van twee van zijn leerlingen dat zondag in het tweede uur is te beluisteren.

Eveneens in juni 1981 gaf Johannes Franciscus van Geenhuizen te kennen zijn VVD zetel in de gemeenteraad beschikbaar te stellen. In het voorjaar van 1966 trad Van Geenhuizen toe tot de VVD. De liberale uitgangspunten, de opstelling inzake vrede en veiligheid alsmede het financiële, sociaal- en economisch beleid van de partij spraken hem reuze aan. Zijn kandidaatstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 waren enigszins aan hem voorbijgegaan, want hij had tot augustus van dat jaar een varende plaatsing bij de marine gehad en pas in Jakarta hoorde hij dat hij tot raadslid was gekozen. Tijdens zijn tweede zittingsperiode was hij tevens lid van de werkgroep ´Drooghe Weert´, die de basis heeft gelegd voor de ontwikkeling van deze nieuwe stadskern in Julianadorp. Het interview vond plaats in Alkmaar, naar welke gemeente Van Geenhuizen was verhuisd.

In het derde uur een overzicht van de Engelse hitparade van 21 juni 1981 volgens het muziektijdschrift New Musical Express met muziek van o.a. Michael Jackson (One day in your life), Red Sovine (Teddybear), Elaine Paige (memory) e.v.a.

Uitzending: zondag 20 juni van 12.05 tot 15.00 uur.

Dirigent Tremolando J. Geluk met echtgenote.