Herdenking bij monument ‘Voor hen die vielen’ in Den Helder

Algemeen
Monument 'Voor hen die vielen' in Den Helder.
Monument 'Voor hen die vielen' in Den Helder. (Archieffoto RM)

DEN HELDER - In Den Helder wordt zondag 15 augustus herdacht dat het keizerrijk Japan in 1945 op die datum capituleerde voor de geallieerde strijdkrachten, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in de Oost. De herdenking is voor hen die het leven lieten tijdens de Japanse bezetting en voor de tijd van geweld en onzekerheid daarna.

Na de overgave van Japan leek het er op dat verzet, inzet en eindeloos wachten op de bevrijding niet tevergeefs waren geweest, en mensen weer in vrijheid hun eigen keuzes zouden kunnen maken. Niets bleek echter minder het geval te zijn in wat toen nog Nederlands Indië heette. De onafhankelijkheidsstrijd volgde, hetgeen veel leed en slachtoffers met zich mee bracht. Pas langzamerhand kwamen de verhalen los. 

Keuzes

Daarom staat de datum 15 augustus in het teken van de keuzes die mensen maakten in een situatie van onvrijheid. Het is tevens een les voor volgende generaties want hoe vrij zijn wij?

Tijdens deze herdenking gaan de gedachten van de nabestaanden uit naar hen die de vrijheid niet met eigen ogen mochten aanschouwen en voor die tijd het leven lieten. De combattanten, koopvaardijpersoneel en gewone burgers die hun leven gewaagd en gegeven hebben.

De herdenking heeft plaats bij het monument ‘Voor hen die vielen’, op de ‘Vijfsprong’, op korte afstand van het station en begint om 11.00 uur. Na het hijsen van de vlag halfstok, toespraken en het Wilhelmus is er gelegenheid om kransen of bloemstukken te leggen bij het monument.

Tot slot wordt het signaal Taptoe ten gehore gebracht.