Wie, o wie komt Dierenambulance Den Helder versterken?

Algemeen
Werken op de Dierenambulance Den Helder is divers en geeft veel voldoening.
Werken op de Dierenambulance Den Helder is divers en geeft veel voldoening. (Foto: Willem Verstraten)

DEN HELDER - De Dierenambulance Den Helder-Hollands Kroon staat zeven dagen per week, dertien uur per dag klaar voor dieren die in nood verkeren. Om de dieren te kunnen blijven helpen zijn de mensen van de dierenambulance op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers. Het hebben van een rijbewijs is hierbij een pré.

De werkzaamheden zijn heel divers en de meldingen variëren per seizoen, zo is het in de winter drukker met uitgehongerde vogels, in de lente met pasgeboren dieren en in de zomer en herfst met jonge meeuwen en andere dieren die het buitenleven opzoeken. “Ook zijn er in de winter en in de zomer vaak meldingen van jonge zeehonden die onze hulp nodig hebben”, zegt Nick Pen, verantwoordelijk voor voorlichting en PR. Er wordt nauw samen gewerkt met meerdere partners waaronder Vogelasiel de Paddestoel, Wildopvang de Bonte Piet, Dierentehuis ‘t Schuthok en de dierenartspraktijken in de kop van Noord Holland. “Zij geven ons ook trainingen, zo bijvoorbeeld ook de Eerste Hulp Bij Dieren (EHBD) waardoor de vrijwilligers in levensbedreigende situaties snel kunnen handelen.”

Introductiecursus

Zodra een nieuwe vrijwilliger zich aanmeldt krijgt diegene eerst een introductiecursus. Bij deze cursus worden het gebruik van de ambulance, procedures en andere belangrijke dingen besproken die met het werk op de dierenambulance te maken hebben. Daarna start een proefperiode van drie maanden. In de zomer wordt een barbecue georganiseerd voor alle vrijwilligers én hun partners en in december staat een eindejaar-diner voor de vrijwilligers op de rol. Nick: “Normaal gesproken, buiten de epidemie om, komen we binnen de stichting éénmaal per maand bij elkaar op een zogeheten vrijwilligersbijeenkomst. Hier komen alle vrijwilligers samen om de laatste zaken te bespreken, ook worden lezingen gegeven en is er altijd een gezellig praatje met koffie en iets lekkers.”

Voldoening

“Toch is het werk op de dierenambulance niet altijd leuk”, weet Nick. “Want geregeld kom je in aanraking met gewonde en overleden dieren, denk hierbij aan aangereden vogels, verdronken katten of zwaargewonde honden. Ook kom je bij de mensen thuis om overleden dieren op te halen en over te brengen naar het dierencrematorium of de gemeentelijke verzamelplaats. Gelukkig zijn er ook veel leuke kanten aan het werk zoals een vermiste hond terugbrengen naar een dolblije eigenaar of vogels vrijlaten die zijn aangesterkt bij het vogelasiel. Al met al geeft het werk veel voldoening. 

Wie interesse heeft in het werken bij de stichting of meer informatie wenst, kan een mail sturen naar vrijwilligers@dierenambulancedenhelder.nl

Dierenambulance Den Helder op zoek naar vrijwilligers.