Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Gebouw Kleuterschool Hoogstraat in 1967.
Gebouw Kleuterschool Hoogstraat in 1967. (Foto: aangeleverd)

Oudere ingezetenen bewaren prettige herinneringen aan het muzikale duo Arie Boot en Jaap van de Sande die destijds een vooraanstaande plaats innamen in het lokale amusement. Maar recenter had Jaap van der Sande een radiozaak in de Keizerstraat 54. Zijn eerste werkgevers waren achtereenvolgens de firma’s De Zeeuw en Van Baaren. Ook werd ervaring opgedaan als werknemer bij de Philips Technische Dienst te Amsterdam. Toentertijd was een aantal knapen bezig met ultra kortegolf amateurisme, onder wie Willem van Dam, Jaap Salie, Kees Pot, Guus Nieuwbuurt, Jan Gouw, Simon Biersteker, Bertus Veldhuis en Frans Kramer. 

Van de Sande raakte met hen in contact en er werd besloten een afdeling Den Helder op te richten van de landelijk verenigde Ultra Korte Golf Amateurs, kortweg de VUKA. Eén van de vele activiteiten was gedurende het winterseizoen het organiseren van propaganda-avonden met vrije toegang voor iedereen. Onderwerpen waren o.a. de sprekende film, draadloze beeldtelegrafie, enz. Deze avonden - meestal in de bovenzaal van café Centraal aan de Kanaalweg - trokken volle zalen Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij bij Jac. De Boer. In 1946 ging hij, weliswaar op een ander terrein, voor zichzelf beginnen. Vele mensen volgden bij hem een radiocursus, later opende hij een radiozaak aan de Binnenhaven en in 1953 verhuisde hij naar de Keizerstraat. Jaap van de Sande was voor de oorlog zes jaar voorzitter van de Helderse Boksclub ‘Sport na Arbeid’, en van 1942 tot 1960 leider van de succesvolle HRC-revues. Mede hierdoor werd hij door HRC tot lid van verdienste benoemd. Na 13 jaar met veel voldoening in Den Helder zijn radiozaak te hebben gedreven, ging Jaap van de Sande in 1966 zijn winkel in de Keizerstraat opheffen om zich per 4 juli 1966 op Wieringen te vestigen. Marinus Vermooten heeft Van de Sande in de loop der jaren enkele malen geïnterviewd en dit op cd gezet dat zondagmiddag in het eerste uur van Nostalgia wordt uitgezonden.

De kleuterschool ´Prinses Irene´ aan de Hoogstraat, onderdeel van de vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs, ging 40 jaar geleden, in 1981, verdwijnen want ze ging als geïntegreerde kleuter- en basisschool deel uitmaken van de Koningin Julianaschool aan de Javastraat 15. Het schoolgebouw aan de Hoogstraat dateerde van 1911. De kleuters die er zeventig jaar later nog zaten werden op 26 juni 1981 verhuisd. Met paard en wagen brachten zij hun meest geliefde spulletjes over naar de Julianaschool. De hele dag was het een boerenfeest, niet vanwege woonachtige boeren in de buurt, maar wel vanwege het gemis hiervan. Voor het boek ‘Den Helder jaren 80, waaraan druk wordt gewerkt, is mede LOS Nostalgia een interview vastgelegd met Nell van der Laan en Ina Lappera-Mellema die als kleuterleidsters goede herinneringen aan kleuterschool ‘Irene’ bewaren.

Uitzending: zondag 8 augustus van 12.05 tot 15.00 uur.