Helderse maakt zich sterk voor de stichting ALS

Algemeen
De inmiddels overleden Frits (l) en zijn zus Ineke.
De inmiddels overleden Frits (l) en zijn zus Ineke. (Foto: aangeleverd-bewerking Bart Agterberg)

DEN HELDER - “Mijn broer Frits was mijn allerbeste vriend. Een echte ‘bloodbrother’ zogezegd. Hij is in mei van dit jaar overleden aan ALS en daarom doe ik mee in september aan de ‘Onbeperkte Elfstedentocht’ in Friesland. Ik hoop hiermee geld op te halen voor de stichting ALS, zodat er nog meer onderzoek gedaan kan worden naar deze spierziekte. Geld is er nooit genoeg, want steeds meer mensen worden gediagnosticeerd met deze aandoening waarvan de oorzaak nog steeds een groot mysterie is.”

‘Frits komt hoe dan ook over de finish!’

De in Amsterdam geboren en in Den Helder woonachtige Ineke Aldendorff (62) is super gemotiveerd om de ‘Onbeperkte Elfstedentocht’ tot een goed einde te brengen en zodoende wat geld in het laatje te brengen voor de stichting ALS. “Nog voordat Frits overleed heb ik hem laten weten dit te gaan doen en dat vond hij gewéldig. Alleen daarom al trek ik alles uit de kast om deze actie te doen slagen.” 

Scoozy

Ineke neemt deel aan de ‘Tocht der Tochten’ op een zogenaamde Scoozy scootmobiel. “Ik ben longpatiënt, dus daarom verplaats ik mezelf in een scootmobiel. Speciaal voor deze uitdaging heb ik van de firma Scoozy de beschikking over een supersonische scootmobiel die ik moet bedienen met een joystick. Dat is al een uitdaging op zich”, lacht ze. 

Schuldig

De ‘Onbeperkte Elfstedentocht’ is volgens Ineke vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd door iemand met MS. “Zij vond dat - naast de zwemtocht van Maarten van der Weijden die voor mensen met kanker zwemt - ook andere mensen gesteund en geholpen moeten worden. Deze tocht is voor mensen met een beperking of een chronische ziekte. Alle deelnemers rijden voor hun eigen belang. Ik zou ‘m in eerste instantie rijden voor het Longfonds, omdat ik longpatiënt ben. Echter, toen de situatie van Frits verslechterde, voelde ik me zo machteloos dat ik niks voor hem kon betekenen, dat ik onmiddellijk besloot dit voor hém te doen. Ik hoopte nog zo dat hij de finish op 19 september zou meemaken, maar dat is helaas niet gelukt.”

Doel

Het doel dat Ineke voor ogen heeft is het ophalen van minstens 5000 euro voor de stichting ALS. “Ik heb een sponsorpagina in het leven geroepen waarop mensen een bijdrage kunnen doen. Via deze link: https://onbeperkteelfstedentocht.nl/elfsteden/index?page=doneer&stichting_id=29 https://onbeperkteelfstedentocht.nl/elfsteden/index?page=doneer&stichting_id=29 kunnen mensen heel makkelijk met IDeal een donatie doen. De teller staat momenteel op iets meer dan 3500 euro, dus het gaat de goede kant op. Ik ben zo blij met m’n buurtjes en alle mensen om me heen die mijn actie steunen. Van de een krijg ik een tientje, van de ander weer 50 euro, het is gewoon super. Ik draag deze mensen echt op handen.” 

Elfstedentocht

‘De Onbeperkte Elfstedentocht’ omvat dezelfde route als de winterse ‘Tocht der Tochten’. Ineke: “De afstand bedraagt ongeveer 235 kilometer welke in vijf dagen moet worden afgelegd. We starten in Leeuwarden waar we na de overige tien steden te hebben aangedaan, weer aankomen in Leeuwarden.” In de tussentijd zit Ineke Aldendorff niet stil, want momenteel staat alles in haar leven in het teken van ALS. “Ja, het is heel verschrikkelijk, ik adem het zowat.” Om de actie voor haar broer extra onder de aandacht te brengen, heeft ze op haar scootmobiel inmiddels op vele locaties in Den Helder posters rondgebracht die door Frits’ zoon Frank zijn gemaakt. “Ja hoor, iedereen die ik tegenkom, krijgt er eentje. Hoe meer ik er uitdeel, hoe beter want het enige dat ik kan doen is meer onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte mogelijk te maken.”

Sweater

Maar Ineke doet veel meer, want zo heeft ze een paar sweaters laten maken met een foto van Frits erop. “Mijn neef kwam met dit idee en Frank heeft ‘m gemaakt. Een paar familieleden en vrienden dragen deze tijdens de tocht wanneer ze me komen aanmoedigen. Uiteraard ik ook, want zo zorg ik ervoor dat Frits tóch over de finish gaat.” Ze heeft het er allemaal graag voor over, ondanks haar eigen handicaps. “Frits was echt mijn maatje. We scheelden maar liefst negen jaar in leeftijd. Mijn moeder zei altijd: ‘lief hè, zo’n klein zusje. Als er wat is dan moet je goed op haar passen’. Nou, dat heeft ‘ie heel serieus genomen. Én goed gedaan want als ik ging verhuizen, was Frits de eerste die er stond om mijn huis op te knappen. We deden allebei aan stijldansen, we gingen altijd schaatsen op de Jaap Edenbaan en paardrijden vonden we allebei leuk. We surfden samen en we gingen samen skiën. Kortom, hij was er altijd voor me. Nu hij er niet meer is, wil ik dit terugdoen. Ik kan Frits er weliswaar niet meer mee helpen, maar wel al die anderen die met deze verschrikkelijke ziekte te maken krijgen.”

Zie voor meer informatie: www.onbeperkteelfstedentocht.nl

De sweater met de beeltenis van Frits.