Cor Valk uit Den Helder 50 jaar actief in de danswereld

Algemeen
Bianca en Cor Valk.
Bianca en Cor Valk. (Foto: Pers Bureau Dasbach)

DEN HELDER - Dansen is plezier voor twee, zeggen ze. En dat is ook zo, ware het niet dat Cor Valk zoveel meer mensen dat plezier heeft gegeven middels zijn danslessen. Deed hij dat vanaf 1971 samen met zijn toenmalige echtgenote Marga, vanaf 1981 is zijn vrouw Bianca een stuwende kracht achter Cor, die we natuurlijk kennen als de oprichter van Dansschool Corma. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Cor Valk startte als dansleraar.

Als je aan het dansen bent, vergeet je de hele wereld om je heen

Tweeënzeventig jaar geleden werd Cor Valk geboren in Den Helder, waar hij als jonge jongen in eerste instantie geen idee had wat hij wilde worden. “Wat ik wél weet is dat ik door mijn ouders op dansles werd gestuurd en dat was destijds bij Siebeling. Daar heb ik geweldig goed les gehad en van lieverlee ging ik helpen in de dansschool omdat meneer Siebeling altijd handjes te kort had. Op een gegeven moment kreeg ik werk in Amsterdam, maar als ik dan ‘s avonds om half zeven thuis kwam ging ik meteen door naar de dansschool. Naast de passie voor zijn dansschool vertelde de heer Siebeling altijd uitvoerig over zijn vrije tijd en hoe hij zijn vakanties doorbracht. Want meneer Siebeling had een boot waarmee hij elke zomer twee maanden lang naar Zweden ging. Met verrekijkers, en ik wist meteen wat hij daarmee bedoelde”, glimlacht Cor Valk. “Hij liet me namelijk foto’s zien met prachtige half ontblote vrouwen erop die daar tussen de riffen lagen te zonnen. Dat vertelde hij me in geuren en kleuren. Ik zag het als 17-jarige jongen natuurlijk helemaal voor me. Elk jaar sloot hij dansschool in juni en dan kwam hij pas in augustus weer terug. Nou, en ik moest natuurlijk elke dag te werk bij Ford in Amsterdam. Je snapt ‘t; terwijl ik me het rambam werkte zag ik alleen maar die vakanties van meneer Siebeling voor me. En wat dacht je van de lol die we altijd hadden in de dansschool? Ik leerde daar heel goed dansen en deed op een gegeven moment - samen met onder meer Peter en Fien Abbing en Jan Mooij - zelfs mee aan de Avro Danstest: een landelijke danswedstrijd. Ik heb zo’n gewéldige tijd gehad bij Siebeling met al die themafeesten en heb er ook de etiquette geleerd die bij het ballroomdansen komt kijken. Op een gegeven moment ging ik er lesgeven, samen met mijn eerste vrouw Marga, die tevens mijn vaste danspartner was. Zo ben ik in de danswereld gerold en ik heb er nooit een moment spijt van gehad.”


Eigen pand

Op een gegeven moment vertrok Cor Valk naar Amsterdam waar hij les kreeg bij dansschool Bonel. “Daarna ben ik bij de heer Ponne terechtgekomen. Dat was dé dansopleider destijds. Marga en ik zijn er in opleiding gegaan en deden aan tal van wedstrijden mee. We wonnen diverse prijzen en zijn uiteindelijk Benelux-kampioen geworden. Een prachttijd.” Cor en Marga Valk startten daarop met lesgeven in 1971. “We zijn begonnen in Winkel, Callantsoog en Julianadorp. Dat hebben we tot 1975 gedaan. In dat jaar openden Marga en ik in de Marsdiepstraat onze Dansschool Corma. Daar hebben we tot 1981 gezeten. Toen werd het zo druk dat ik besloot een eigen pand te laten bouwen aan de Texelstroomlaan. Inmiddels was mijn huidige vrouw Bianca in mijn leven en samen met haar runde en ontwikkelde ik deze dansschool. In 2005  verkocht ik het pand aan de gemeente omdat ik dacht dat ik ermee zou stoppen. Maar ja, we hebben kinderen die ook gingen dansen en zelf was ik er ook nog niet aan toe om te stoppen. In datzelfde jaar nam ik Dansschool Tuin over en dat pand hebben we van onder tot boven verbouwd. En daar zitten we nog.”

Adelborsten

Tot vorig jaar bestierde zoon Redmond (35) een dansschool in Amsterdam. Bianca: “Vlak voor de lockdown stopte hij ermee want hij zag de bui al hangen. Daar komt bij dat hij het heel druk heeft als fysiotherapeut. Redmond is echt een mannetje van ballroom en latin, terwijl onze dochter Whitney (30) nu meer van de hiphop is.” Cor: “Sinds 1 september van dit jaar huurt Whitney de benedenverdieping van ons pand waarin ze sinds zeven jaar haar eigen dansschool House of Dance runt. En dat doet ze geweldig goed.” Wie denkt dat Cor Valk sindsdien achterover leunt heeft het mis, want op de zondagavond geven hij en Bianca in de dansschool van Whitney ballroom- en latinlessen. We starten zondag 19 september met een tweede groep op de zondagavond. Vanaf 21.00 uur zijn beginnende paren dus van harte welkom.” Ook geven Cor en Bianca al zo’n 30 jaar met veel plezier les aan het korps adelborsten bij het KIM. “Gelukkig wordt daar nog aandacht geschonken aan het dansen, want wij zien helaas dat de animo voor het ballroom- en Latindansen over de gehele linie toch terugloopt.”

Ritmegevoel

Dat neemt niet weg dat Cor en Bianca nog steeds met veel plezier danslessen verzorgen. Cor: “Het leuke van lesgeven is het contact met alle soorten mensen. En het mooiste is dat als ze aan het begin het ene been niet eens voor het andere kunnen zetten, dat ze na een aantal weken toch dansend de deur uitgaan. Dat vind ik het mooiste wat er is. Wij krijgen zo vaak van stellen te horen dat een van de twee geen ritmegevoel heeft. Nou, ik zal je vertellen: ieder mens heeft ritmegevoel en iedereen kan leren dansen als je maar geduld hebt en er aandacht aan blijft schenken. Wij tellen van A tot Z mee en schenken de paren die misschien iets achterblijven, juist dat extra beetje aandacht. En daarom kan echt iedereen het leren.”

Keuze

Terugkijkend op de afgelopen 50 jaar concludeert Cor Valk dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. “Ik heb er absoluut geen spijt van. We hebben altijd keihard gewerkt en dat zeven dagen per week. Maar ja dat dansen hè? Dat is gewoon goed voor een mens, zowel voor je lijf als je hersenen. Bovendien vergeet je de hele wereld om je heen als je aan het dansen bent. Hoe heerlijk is dat?” Voorlopig peinst Cor Valk er dan ook niet over om te stoppen. “Nee joh, ik ga door tot ik er bij neerval, want het houdt me enorm fit. In de coronatijd heb ik er wel over nagedacht hoor. Dan zit je te peinzen en dat denk je: ‘wat wil ik?’ Dus ik had iets van: ‘stop ik of ga ik door met lesgeven’. Nou, het is het laatste geworden en dus geven we gewoon nog lekker les. Eigenlijk moet ik er nog even niet aan denken om helemaal niets te doen”, zegt Cor die naast zijn passie voor dansen geen andere hobby’s heeft. “Wel heb ik net een app’je gestuurd naar de bond, dat ik - nu Whitney de ruimte huurt - wat meer uurtjes zou willen jureren. En ik blijf wedstrijdparen begeleiden.” Bianca: “De dansschool is Cor z’n kindje en daar neem je niet zomaar afstand van. Wat wél mooi is om te zien, is dat Whitney dezelfde passie en gedrevenheid bezit als Cor. Zij zal er echt voor vechten om haar dansschool draaiende te houden.” 

De naam Valk blijft dus voorlopig wel rondzingen in dansend Den Helder...

Cor Valk geeft nog steeds met veel plezier les in Den Helder.