Luister zondag naar LOS Nostalgia Den Heldder

Algemeen
Enkele deelnemers zwemtocht Razende Bol 1981.
Enkele deelnemers zwemtocht Razende Bol 1981. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Op de plek, waar tot voor kort men bij Flamingo in de Spoorstraat 85 een gokje kon wagen, was tot januari 1971 een schoenenzaak gevestigd. De uit Amsterdam afkomstige firma N.V. Paanakkers opende er in 1932 aan de Spoorstraat-hoek Tweede Vroonstraat haar 27ste filiaal. Dit pand was geheel verbouwd en net zo ingericht als de andere filialen met allen fraai beklede zitplaatsen. Alle Paanakker schoenenzaken werden in 1949 overgenomen door N.V. Bervoets-Vriezelaar uit Enschede, dus ook het filiaal aan de Spoorstraat. Naast kleine wijzigingen had men weinig in de gaten dat er een andere directie was, want hetzelfde personeel met filiaalchef Jaap Toes waren hier nog steeds werkzaam. Jaap Toes werd in 1954 opgevolgd door Louis Kersting die er tot de opheffing van dit filiaal in 1971 werkzaam is geweest. Gesproken is met een zoon die over de schoenenzaak Bervoets Vriezelaar veel herinneringen bewaard. 

Op 5 september 1981 vond een prestatie zwemtocht plaats naar de Razende Bol die, dankzij het mooie weer, een groot succes werd. Zo’n 50 deelnemers, waaronder 20 Nieuwediepers, sprongen exact 13.45 in het water bij Lands End. Na precies één en twee minuten bereikte de eerste de Razende Bol, de laatste kwam hier na één uur en 23 minuten aan. De jongste deelneemster, de 14 jarige Linda Zonderwijk, zwom al enige tijd bij Zeemacht in wedstrijdverband. De organisatie van deze zwemtocht was in handen van Ali en Jan Noorda, Henny Noorda en Thea en Teun van Breda. De Rijkspolitie was niet van de partij maar men had, mocht er iets gebeuren, rechtstreeks contact met de kustwacht. Kotters en pleziervaartuigen verleenden hun medewerking bij het vrij houden van de route. Afgelopen dinsdag werd een gesprek opgenomen met Ali Noorda over de jaarlijks terugkerende zwemtochten naar De Razende Bol.

De rhythm and bluesband Touch, in december 1966 opgericht, maakte op zaterdag 10 december 1966 haar debuut in jeugdsociëteit Zwarte Schaap, in het CVJ gebouw aan de Spoorstraat. Het kwintet bestond uit Peter Cruyff op orgel, Gouke Geus solo- en slaggitarist, Gerrit Huisman basgitaar, Dick Riemers zang en René Grenier op drums. Riemers, Geus en Huisman waren leerlingen van de kweekschool, en Cruijff en Grenier leerlingen van de Rijks HBS. In de toekomst wilde men Touch nog versterken met een saxofonist. Of dit gelukt is kan men zondagmiddag in het tweede uur, uit de mond van René Grenier, vernemen.

Uitzending: zondag 19 september van 12.05 tot 15.00 uur.