Luister zondag naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Het vorige Ten Anker aan de Willem Barendszstraat.
Het vorige Ten Anker aan de Willem Barendszstraat. (Foto: aangeleverd)

Het is in 2021 zestig geleden dat bejaardencentrum ‘Ten Anker’ aan de Willem Barendszstraat, plus de 26 woningen voor echtparen en zelfstandig wonenden geopend werd. Het verzorgingshuis was op 18 oktober 1960 zover klaar dat moeder overste Antoinette met de zusters Engelbertha, Egberta, Xavera, Marie Anne en Alfonsa hier hun intrek konden nemen Hoewel het stichtingsbestuur grotendeels uit katholieken bestond, de verzorging in handen van religieuzen was, kregen katholieke bewoners toch geen voorkeur bij het verkrijgen van of een kamer of bij de verzorging. De door dokter Hoffmans geuite wens in elke kamer een eigen toilet aan te brengen, werd helaas niet gehonoreerd want ook toen al hield Den Haag de hand op de knip. Maar de ironie hiervan was dat juist door het ontbreken van een eigen toilet op de kamer het tehuis in 1980 in haar geheel werd afgekeurd. Moeder overste zuster Antoinette werd in 1966 opgevolgd door directrice M. Albertina. Gedurende haar periode werd allengs duidelijk dat het gebouw aan de Willem Barendszstraat niet langer voldeed. Gedeputeerde Staten gaf halverwege de jaren tachtig groen licht voor vervangende nieuwbouw aan de Timorlaan. Op 9 november 1987 vond de officiële opening van het nieuwe Ten Anker plaats.

De slechte televisieontvangst in Den Helder leidde in de beginjaren tot vele klachten, een comité trachtte hierin verbetering te brengen. Het gemeentebestuur toonde belangstelling in 1958 het idee van enkele televisieamateurs de televisieontvangst in Den Helder te verbeteren door plaatsing van een steunzender op de thans veelbesproken vuurtoren op Huisduinen. Op 14 april 1958 werden alle mogelijkheden bestudeerd en een proef gehouden met een ontvanger in de motorkamer van de ´Lange Jaap´. Er werd een noodantenne geplaatst op de omloop van het lichthuis. Taxichauffeur Guus Lamens was op dit idee gekomen, omdat veel televisiebezitters door een hooggeplaatste antenne wel een goede ontvangst hadden. Mede dankzij medewerking van allerlei autoriteiten werd de proef een daverend succes.

Voorts wordt aandacht besteed aan het Helders Politiemuseum. Via giften van (oud) politiemensen, de Helderse bevolking, middenstand en aanverwante musea kwam een uitgebreide verzameling tot stand, die een beeld schetste van het politiewerk door de jaren heen. Het leek een succesverhaal te worden want het moment dat in 1985 Jan Hoogvorst, Jaap Bezema en Rob Sonderman het initiatief voor dit museum namen trok weldra veel bezoekers. Waarom toch een einde aan dit museum is gekomen komt ter sprake in het vraaggesprek met Rob Koningstein.

Uitzending: zondag 3 oktober van 12.05 tot 15.00 uur.