Excursie: Wintergasten op Balgzand?

Algemeen
Kanoeten.
Kanoeten. Foto: Gerard Bos

DEN HELDER - Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen, een rustplaats voor trekvogels en doorgaans niet toegankelijk voor publiek. Met een gids van Landschap Noord-Holland kun je zaterdagmorgen 23 oktober op vogelexcursie om deze wintergasten zelf te bekijken.

De trekvogels stoppen hier om uit te rusten en hun voorraad vet aan te vullen. Velen blijven zelfs de hele winter, ze vinden er een overvloed aan voedsel wanneer het laag water is. Veel van de vogels die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom ‘steltlopers’ genoemd. Je kunt kleine steltlopers zoals kanoet- en bonte strandloper in grote aantallen verwachten en grotere soorten zoals wulp en scholekster. Ook zijn er verschillende soorten eenden te vinden en natuurlijk grote roofvogels op zoek naar een prooi.

In samenspraak met de excursiedeelnemers wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar Het Schor. Landschap Noord-Holland kan fietsen uitlenen. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna vijf kilometer.

Aanmelden

Zaterdag 23 oktober, 09.15 tot 11.45 uur. Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Natuurinformatiecentrum ’t Kuitje, Oostoeverweg 80, Den Helder. Kosten: € 7 en beschermers betalen € 4.

Meer informatie en reserveren via www.gaatumee.nl.