A Tribute To John Coltrane door Ben van den Dungen Quartet

Algemeen
Ben van den Dungen
Ben van den Dungen Foto: aangeleverd

DEN HELDER - Een concert waar door velen reikhalzend naar wordt uitgekeken. Het is al twee keer uitgesteld, maar nu gaat het toch echt plaatsvinden op zondag 24 oktober om 15.00 uur. JazzClub Nieuw & Diep is wederom gesitueerd in de voormalige Stadshal in Theater De Kampanje, waar ruim honderd bezoekers van de muziek kunnen genieten, geheel volgens het geldende coronaprotocol.

A Tribute To John Coltrane is een passend eerbetoon van Ben van den Dungen aan zijn grote held John Coltrane (1926-1966). ‘Trane’ zit onder meer met Sonny Rollins bovenop de Olympus van de tenorsax. Hij wordt door velen beschouwd als één van de allergrootste jazzmusici aller tijden. Hij geldt als een vernieuwer, die steeds nieuwe muzikale wegen in sloeg. Hij had een hit met zijn magistrale vertolking van My Favourite Things en stond aan de wieg van stromingen als modal jazz en freejazz. Hij liet als geen ander oosterse invloeden en spiritualiteit toe in de muziek. Van dat laatste is zijn magnum opus A Love Supreme natuurlijk het bewijs. Zijn invloed lijkt ook in de 21ste eeuw alleen maar groter te worden.

Ben van den Dungen op zijn beurt is een van de grootste Nederlandse tenoristen met een lange staat van dienst. Bekend werd hij als de helft van het meesterlijke duo dat hij vormde met oud-Nieuwedieper, trompettist Jarmo Hoogendijk. Zij bereikten o.a. met het latinjazz gezelschap Nueva Manteca wereldfaam en verdienden het predicaat The Dutch Glimmertwins (met een knipoog naar het rockduo Jagger/Richards). Van den Dungen heeft als componist ruim tachtig stukken op zijn naam staan en speelde met een onafzienbare reeks (inter)nationale grootheden. Zijn Quartet bestaat uit de crème de la crème van de Nederlandse jazz: Marius Beets op contrabas en Gijs Dijkhuizen op drums. Het kwartet wordt gecomplementeerd door de in Nederland woonachtige Spanjaard Miguel Rodriguez op piano. Het Quartet speelt geïnspireerde vertolkingen van stukken als Wise One, Mr. Sims, Afro Blue en een verkorte versie van A Love Supreme.

Meer info

A Tribute To John Coltrane door het Ben van den Dungen Quartet, zondag 24 oktober. JazzClub Nieuw & Diep, Theater De Kampanje. Aanvang: 15.00 uur, zaal open: 14.45 uur. Kaarten verkrijgbaar bij De Kampanje à € 15.