Slenteren door Den Helder met Cees Rondèl

Algemeen
De snoepwinkel van Zoontje aan de Fabrieksgracht.
De snoepwinkel van Zoontje aan de Fabrieksgracht. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - ‘Enige weken geleden kwam ik op de Spoorgracht een tweetal oude bekenden van mij tegen die allebei hun jeugd in de Visbuurt hebben doorgebracht en daar ook nog steeds wonen! En u weet hoe dat gaat tegenwoordig, het eerste waar je het over hebt is standaard of alles goed gaat. En vervolgens ging het gesprek over de oude Visbuurt, waar vooral straatjes als de Gasstraat, de Vijzelstraat en het Marinierspleintje en haar omgeving door ons nog eens onder de loep werden genomen. 

En als je het over de Gasstraat hebt kom je automatisch weer uit bij het ,,Helders Waterlooplein” van Joop Hoogsteder, ik heb daar laatst al eens over geschreven. Maar in onze beleving hebben er eens bij Joop Hoogsteder tientallen oude blikken verf gestaan van de verffabriek van de firma de Wit, waar we toen geen interesse in hadden maar waar we nu als collectors item best een blik van zouden willen hebben. 

En vervolgens kregen we het over de vele buurtwinkeltjes zoals die van Buter in de Vijzelstraat en in de Jonkerstraat, dat waren nog echt van die winkeltjes uit de tijd van Ot en Sien. Waarbij we alle drie opmerkten dat het toch een genot is geweest dat we dat allemaal hebben meegemaakt. Na afscheid te hebben genomen van mijn gezelschap fietste ik terug over de Fabrieksgracht. Ter hoogte van het adres Fabrieksgracht nummer 21 heb ik even halt gehouden want hier was ooit de snoepwinkel van Zoontje gevestigd!’