Luister naar LOS Nostalgia

Algemeen
Opening peuterspeelzaal 'De Sterrekinderen' met Ellen de Winter als fee.
Opening peuterspeelzaal 'De Sterrekinderen' met Ellen de Winter als fee. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Op 15 oktober jl. vond in de Dukdalf op Willemsoord de viering van 100 jaar Dienst Geestelijke Verzorging van de Marine plaats middels een reünie en uitreiking van een herdenkingsboek. Al heel lang zijn kerk en krijgsmacht met elkaar verbonden. Zo is sinds de 16e eeuw de invloed van de kerk aan boord van oorlogsschepen zeer groot, maar ook anno 2021 nemen geestelijke verzorgers van verschillende signatuur een belangrijke plaats in. Het ambt van vlootpredikant en vlootaalmoezenier werd op 20 mei 1921 bij Koninklijke Besluit ingesteld. Zo gaf Koningin Wilhelmina de geestelijke verzorgers de opdracht: “om de eigen mensen te beschermen tegen de gevaren van de Boze buitenwereld”. De Dienst Geestelijke Verzorging van de marine heeft verschillende rollen. Naast het organiseren van kerkelijke vieringen en bezinningsdiensten zijn de geestelijke verzorgers zichtbaar aanwezig op de werkvloer, maar ook tijdens oefeningen, opleidingen of uitzendingen. In het eerste uur staat een gesprek op de rol met Jan Bandsma, die vanaf 1970 als vlootaalmoezenier bij de marine werkzaam is geweest.

25 jaar geleden werd aan het Boterzwin in Julianadorp door het bestuur van de stichting Vrije Peuterspeelzaal ‘De Sterrekinderen’ feestelijk in gebruik genomen. Wethouder Mervin Stegers van Welzijn en Cultuur onthulde, geholpen door een kleuter, het houten plakkaat met de naam. Er was al direct veel animo en maakte een wachtlijst noodzakelijk. Peuterleidster Ellen de Winter deelde verkleed als fee wip wap waaiers met naamkaartjes aan de peuters uit. ‘De Sterrekinderen’ kwam tot stand met giften van ouders en anderen die het met de peuterspeelzaal goed voor hadden. De ouders betaalden een financiële bijdrage, dat was inkomend afhankelijk. Men werkte op vrijwilligers basis. In het tweede uur een gesprek met toenmalig voorzitter van de stichting Vrije Peuterspeelzaal Jaap Sneep en peuterleidster Ellen de Winter die met veel genoegen terugdenkt aan de periode dat zij dit vrijwilligerswerk verrichtte.

Uitzending zondag 24 oktober van 12.05 tot 15.00 uur.

Vlootaalmoezenier Jan Bandsma (rechts) met vlootpredikant ds. Fre van den Bom verblijden mevrouw Aggenbach van de Zonnebloem met een cheque van 1500 gulden - in februari 1976