Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Opening 't Stokpaardje in november 1981. Wethouder Jan van Eeden schudt de hand van de voorzitster.
Opening 't Stokpaardje in november 1981. Wethouder Jan van Eeden schudt de hand van de voorzitster. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Op 24 november 1981 opende wethouder Jan van Eeden in de Vogelweischool te Julianadorp speel-o-theek ‘t Stokpaardje. Na 2 jaar van hard werken door zo’n 29 vrijwilligers, met behulp van de Noord Hollandse speel-o-theek consulente Marja Ravesloot en met financiële hulp van het Nationaal Jeugd Fonds, het Helders comité Kinderpostzegels, de gemeente en de firma Knaap uit Julianadorp, kon de speel-o-theek in Drooghe Weert in gebruik worden genomen. ‘t Stokpaardje kreeg onderdak in de Vogelweischool, een gegeven waarvoor voorzitster Winnifred van der Star het schoolbestuur enorm dankbaar was. Over de beginperiode van het veertigjarige ’t Stokpaardje zijn vragen voorgelegd aan Winnifred van der Star, die over deze periode met genoegen terugblikt.

In het Helders weekjournaal van 22 t/m 29 november 1981 tevens aandacht aan het overlijden van oud VVD wethouder Michiel Blom, een gesproken portret van een markant Helders politicus uit de vorige eeuw.

Momenteel worden een aantal woningen in de Koningdwarsstraat gesloopt. Een kwart eeuw geleden waren de daar staande lindebomen ten dode opgeschreven. Ze zagen er treurig uit, zekere tegen het decor van donkere wolken en een gordijn van motregen. Niets was minder waar want volgens een woordvoerder van de gemeentelijke milieudienst werden ze grondig gesnoeid, waardoor de uitgroei beter kon worden gestuurd met de bedoeling dat ze weer de vorm van een piramide kregen zoals op het pleintje voor de Vomar. Die exemplaren mochten niet zo groot worden omdat de wortels anders de stenen omhoog duwden. Het rijtje voor de huizen werd ongevormd tot leibomen, waarbij de takken aan elkaar werden gevlochten, de kruin werd platter. Over de in veelal geromantiseerde lindeboom heeft dinsdag een gesprek plaats gehad met Marco Kikkert, die als medewerker van de milieudienst over de lindeboom veel kan vertellen.

Zr. Ms. Bonaire wordt dankzij financiële steun gerestaureerd en krijgt haar oude uiterlijk terug. Dat wil zeggen van het driemast oorlogsschip uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Voorts komt het deze week in aanmerking van een replica kanon. Met Jan Klootwijk, co auteur van het onlangs verschenen boek over dit schroefstoomschip, is een telefoongesprek vastgelegd dat zondag in het tweede uur wordt uitgezonden.

In de maandelijkse rubriek ‘Den Helder 100 jaar terug’ wordt teruggeblikt op gebeurtenissen uit november 1921.

Uitzending: zondag 28 november van 12.05 tot 15.00 uur.