Helderse Historische Vereniging voegt nieuw boek toe

Algemeen
De schrijver aan boord van Zr. Ms. Bonaire.
De schrijver aan boord van Zr. Ms. Bonaire. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De Helderse Historische Vereniging (HHV) voegt het 31ste boek toe aan haar historische reeks. Onlangs verscheen de uitgave van het boek ‘Lust in het zeemansleven’ geschreven door Ben Mooiman. Het boek beslaat 248 pagina’s met bijzonder veel foto’s. De titel is ontleend aan een advertentie om jongens voor de zeevaart aan te trekken.

Lust in het zeemansleven

In het boek wordt aandacht gegeven aan de werk- en leefomstandigheden aan boord van het marineschip Bonaire eind negentiende eeuw. Met name de omstandigheden van de korporaals en de matrozen voor de mast wordt uitgebreid belicht. Waarom kozen zo veel jonge jongens voor zo’n hard bestaan in weer en wind? Welke regels golden er aan boord, hoe hygiënisch waren de hangmatten en wat hebben een secreet en een allemansend met elkaar te maken? Wanneer ging je met een 1,2,3 in Godsnaam overboord? Hoe zag het leven aan boord van dit schip eruit in de tijd dat ze de wereldzeeën bevoer? Het boek geeft antwoorden op de geldende voorschriften en regels (orde en tucht) aan boord, en geeft inzicht over voeding, plunje, persoonlijke verzorging en gezondheid, maar ook ontspanning. Waarom droeg het dikwijls harde leven er toe bij dat de “lust in het zeemansleven” van blijvende aard was? Deze en andere vragen worden beantwoord in dit boek in standaard afmeting (19.5 x 25 cm) en geschreven in een vlot leesbare stijl en voorzien van prachtig illustratief fotomateriaal. 

Marineman in hart en nieren

Ben Mooiman (1941) is voormalig directeur van de Helderse Rijkswerf en marineman in hart en nieren. Hij was een van de initiatiefnemers van de restauratie van Zr. Ms. Bonaire. Ten behoeve van de restauratie deed Mooiman intensief onderzoek naar de oorspronkelijke staat van het schip en verdiepte zich met name in het leven aan boord. Alle details die hij tijdens het bestuderen van diverse archieven vond, noteerde hij. Dat gaf hem de aanzet tot het schrijven van dit boek. 

Het boek is vanaf heden te verkrijgen bij de Bruna-winkels voor euro 25,-. Leden van de Historische Vereniging (HHV) kunnen het boek aanschaffen bij de HHV voor een speciale ledenprijs.




Voorzijde van het boek Lust in het zeemansleven.