Dit gebeurde er in 2021 in Den Helder

Algemeen
Een kleine greep uit Den Helder 2021.
Een kleine greep uit Den Helder 2021. Foto: compilatie Rodi Media

DEN HELDER - Nog heel even en het jaar 2021 is voorbij. Wat gebeurde er allemaal in Den Helder? Het jaaroverzicht biedt de lezers van het Helders Nieuwsblad een kleine terugblik op het afgelopen jaar. Wederom was het een jaar van corona en de enorme gevolgen voor onder meer lokale ondernemers, het jaar waarin vriendinnen op de bres sprongen voor The Rosegarden, maar ook het jaar waarin de samenwerking tussen Bestel Maar U.A. en Stichting Jutterstad werd bekrachtigd, het jaar waarin De Lange Jaap onderwerp van gesprek werd en het jaar waarin Corrie de Wijn uit Tuindorp de slingers lekker op tijd ophing!

Crowdfunding voor The Rosegarden

Begin april trokken Jennifer Pleune, Helene van Egmond en Suzanne Hoep aan de bel om een crowdfundingsactie voor hun vriendin Ylona Meeuwis te starten. Ylona Meeuwis opende negen jaar geleden haar club The Rosegarden aan de Weststraat. Door de coronaperikelen kwam ze financieel in de problemen. Jennifer, Helene en Suzanne staken al snel de koppen bij elkaar om Ylona te helpen middels de crowdfundingsactie. Ze zeiden destijds: “We weten dat onze actie niet in de buurt komt van Ylona’s schuld, omdat het alles te maken heeft met de gunfactor. Er zijn mensen die hun geld gewoonweg niet aan een ‘hoerenkast’ willen spenderen. Dat is bij velen toch ‘de ver van mijn bed-show.” Ylona zelf kon niet genoeg benadrukken hoe dankbaar en ontroerd ze is met alle gestes.

Wees loyaal, koop lokaal

De Helderse Coöperatie Bestel Maar U.A. (moederbedrijf van Jutterclub.nl) en Stichting Jutterstad (samenwerking tussen HOB en Ravelijncenter) tekenden eind april ‘21 hun samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot de realisatie van de digitale Helderse winkelstad op www.jutterstad.nl. Het doel: meer online verkopen en meer traffic naar de winkels van Helderse ondernemers. “Een geweldige stap voorwaarts in deze bijzonder moeilijke tijden”, meldde Stef van Amesfoort, een van de initiatiefnemers in deze samenwerking en bestuurslid van de nieuw opgerichte Stichting Jutterstad. Na het succes van Jutterclub.nl is vanuit de Coöperatie Bestel Maar contact gezocht met onder andere het Ravelijncenter en de Helderse Ondernemers Vereniging Binnenstad (HOB). Het uitgangspunt daarbij was helder: het succes voor de horeca ook realiseren voor alle overige ondernemers in Den Helder en Julianadorp. “Het leek ons de meest logische stap in Den Helder, we weten hoeveel omzet er online wegvloeit uit onze stad naar de grote online platformen. We hebben gezien dat deze lokale aanpak werkt, Heldenaren willen heel graag bij Helderse ondernemers bestellen, maar het moet ze wel gemakkelijk gemaakt worden” liet Tino Kerdijk, voorzitter van de Coöperatie, destijds weten.

‘De Lange Jaap hóórt bij Den Helder’

‘Daar sta je dan, alleen je licht te geven. Niemand die bij jou in je buurt mag komen en dat terwijl je zo belangrijk bent. Je stond in de ochtendzon nog te stralen en iedereen keek vol bewondering naar jou. Want... wat ben je groots. Voor de een ben je een herkenningspunt, en voor een ander ben je zodra men jou ziet een thuiskomen. Je zorgt voor veiligheid en in de avond als het langzaamaan donkerder wordt dan schept je schijnsel rust. Vandaag zorg je ineens voor onrust. Onrust bij de bewoners in Den Helder, want ‘onze Jaap’ is in gevaar. In onze Lange Jaap blijken scheuren te zitten... Ons hart is verscheurd, want een echte Jutter kan niet zonder de Lange Jaap.’ Met deze woorden bracht Sandra Hissink (51) haar gevoelens medio september ‘21 onder woorden op Facebook, net nadat ze had gehoord dat de vuurtoren mogelijk op instorten staat. Geen sinecure omdat de Lange Jaap hét symbool van Den Helder vertegenwoordigt.

‘De mama van Tuindorp’ en kerst

Met nog een week of wat te gaan voordat het kerst was en Sint Nicolaas nog niet eens voet op Nederlandse bodem had gezet, was het bij Corrie de Wijn (60) in haar knusse woning in Tuindorp al volop kerst. “Ja, ik hou d’r gewoon van”, zei ze destijds. Dat was een understatement van hier naar Tokio, want zowel binnen als buiten haar woning was het medio oktober al alles kerst wat de klok sloeg. Zelf zei ze er onder meer over: “Mijn kinderen (vijf jongens en een meisje, red.) beginnen al te zuchten als alle kerstspullen in oktober naar beneden komen. Het afgelopen jaar ben ik extra vroeg begonnen, want Ron van kringloopwinkel Rataplan waar ik altijd al mijn kerstspullen vandaan haal, zei steeds: ‘Cor, op 30 oktober hebben we onze kerstmarkt weer hoor!’. Toen ik een paar dagen later bij Rataplan was, hoorde ik dat de kerstmarkt pas op 4 november zou plaatsvinden. Ze hadden zich verkeken op Halloween. Voor mij minder leuk want op die kerstmarkt bij Rataplan ga ik altijd helemaal los. Ja en ik was natuurlijk al begonnen met het versieren van mijn huis!” Toch kwam het goed in huize De Wijn.