Luister zondag naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
OLS De Garst een jaar na de opening in 1973. Achter staand J.J.B. Lesterhuis, Hanneke Veenstra, J. Hamstra. Links vooraan en links achter onbekend. W.J. Ekkebus, R. Wezelman, G. Hoekstra
OLS De Garst een jaar na de opening in 1973. Achter staand J.J.B. Lesterhuis, Hanneke Veenstra, J. Hamstra. Links vooraan en links achter onbekend. W.J. Ekkebus, R. Wezelman, G. Hoekstra (Foto: aangeleverd)

‘Openbare lagere school ‘De Garst’ aan het Heiligharn werd op 4 januari 1972 officieel in gebruik genomen als sluitstuk van een serie onderwijsvoorzieningen in De Schooten. Schoolhoofd J.J.B. Lesterhuis sprak zijn voldoening erover uit dat alle leergangen voortaan onder één dak zaten. Ook bracht hij dank aan het gemeentebestuur en overige instanties, die hadden meegewerkt aan de totstandkoming van de school.

Het is deze maand eveneens een halve eeuw geleden dat honkbalvereniging De Vikingen naar een geschikt speelterrein zocht. Deze tak van sport kwam in Den Helder betrekkelijk laat van de grond en is helaas hier weer verdwenen. Hugo de Laan was een van de mensen die bij de beginperiode van het honkbal betrokken was.

Ook verkeersonderwijs voor leerlingen op de lagere scholen lijkt tot het verleden te behoren. Menige scholier herinnert de lessen, destijds in de praktijk uitgeoefend, waaraan honderden leerlingen in het Timorpark met plezier aan deelnamen. Op verschillende plaatsen waren verkeerslichten en verkeersborden aangebracht. J. Groet van speeltuinvereniging Vogelwijk aan de Kemphaanstraat dit op bijzondere wijze. Hij gebruikte in het clubgebouw bij het geven van verkeerslessen een eigengemaakte maquette met straten, verkeer en voetgangers. Hieruit bleek dat Groet veel over had om de jeugd goed te informeren over het verkeer. 

Met het houden van duiven, ook wel de renpaardjes van het luchtruim genoemd wanneer ze in wedstrijdverband grote afstanden afleggen, zijn voor sommige talentvolle duiven soms aantrekkelijke (geld) prijzen te verdienen. De duivensport vierde in Den Helder ooit hoogtij met een aantal inmiddels gefuseerde verenigingen, die in tegenstelling tot tegenwoordig ook een deel jongeren aansprak. Met een van de vroegere duivenmelkers werd op een landje bij het Kerkhofpad een interview vastgelegd. 

In het derde (muzikale) uur een overzicht van de Nederlandse hitparade van januari 1972, derhalve een halve eeuw terug. Populair waren Middle of the Road (Sacramento), Mouth and McNeal (How do you do), Tony Marshal (Sch?ne Maid) de gebroeders Brouwer (Rosaline) en vele anderen…’

Uitzending: zondag 9 januari van 12.05 tot 15.00 uur.

J. Groet gaf in speeltuingebouw aan de Kemphaanstraat verkeeronderwijs..