Luister zondag naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Vera Hoekman-Vonk (r) en Oma Gre Hoekman (l)  en Oma Will Vonk (m)
Bron: Boek Den Helder jaren tachtig deel 1 in voorbereiding.
Vera Hoekman-Vonk (r) en Oma Gre Hoekman (l) en Oma Will Vonk (m) Bron: Boek Den Helder jaren tachtig deel 1 in voorbereiding. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Het afscheid van locoburgemeester Gerard van den Bosch, de nieuwe directeur visafslag Ernst Kip, de komst van een drieling en de opening van een showroom in kachels in de Krugerstraat waren onderwerpen die in januari 1982 het plaatselijk nieuws haalde en komende zondag in LOS Nostalgia nog eens de revue zullen passeren.

Op grootse wijze werd in schouwburg de Kampanje afscheid genomen van Gerard van den Bosch. Hij vond dat het na ruim 20 jaar in de gemeenteraad en bijna 14 jaar in het college van burgemeester en wethouders de hoogste tijd om te stoppen. Vele honderden mensen uit Den Helder en omstreken kwamen donderdagavond 7 januari 1982 naar de aanbouw van de schouwburg om afscheid te nemen van de oud wethouder. In het eerste uur een destijds opgenomen interview met Van den Bosch, waarin hij op boeiende wijze memoreert hoe hij als marineofficier in de lokale politiek belandde.

De in Amsterdam geboren Ernst Kip werd benoemd tot directeur van de gemeentelijke visafslag. Als zodanig trad hij per 1 januari 1982 in dienst omdat zijn voorganger G. Mulder vanwege gezondheidsredenen zijn functie had moeten neerleggen. Ernst Kip was niet helemaal onbekend in Den Helder. Hij doorliep in 1964 hier de Zeevaartschool en had het goed gedaan bij basketbalvereniging FAC.

De 25 jarige Vera Hoekman-Vonk wonende aan het Middelzand schonk in het Gemini ziekenhuis het leven van een drieling, twee jongens en een meisje Jeroen Harmen, broertje Mathijs Christiaan en Patricia Jolanda. De bevalling was voorspoedig al moest de drieling nog wel de couveuse in om op het gewenste gewicht elk te komen. Deze week werd het ouderechtpaar in Julianadorp opgezocht.

Op 5 januari 1982 opende André Duim, Gerrit Bregman en Rob Koning aan de Krugerstraat 70 de deuren van een showroom annex verkoopruimte voor openhaarden, allesbranders, potkachels, wand- en vloertegels, mozaïek en natuursteen. Op de rol een vraaggesprek met Gerrit Bregman, die in die periode tevens als brandweerman werkzaam was.

In het derde (muzikale) uur onder andere hoogtepunten van de Amerikaanse zangeres Patti Page. Gedurende de jaren 1948-1956 scoorde ze 9 millionsellers, waaronder The Tennessee waltz, How much is that doggie in the window en Changin partners ook in dit werelddeel goede verkoopcijfers haalde.

Uitzending zondag 16 januari van 12.05 tot 15.00 uur. 

Wethouder Gerard van den Bosch.