Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Café Amstelhoek in Den Helder rond 1913.
Café Amstelhoek in Den Helder rond 1913. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Het radioprogramma Nostalgia bestaat qua inhoud 40 jaar. Het is een wekelijks ‘Helderse’ terugblikshow op zondagmiddag met historische informatie, interviews en nostalgische muziek van de afgelopen 100 jaar.

‘De bloemenwals’ uit het ballet ‘de Notenkraker’ van de Russische componist Tchaikovski vormt deze week in Nostalgia de muzikale inleiding bij het eerste hoofdonderwerp, waarbij bloemenboetiek ‘Erika’ centraal staat. Klazien en Koos Bruin openden op 26 maart 1976 deze bloemenboetiek aan de Reigerstraat 26, waarmee een jarenlang gekoesterde wens in vervulling was gegaan. Voor haar huwelijk was Klazien in loondienst bij kwekerij ‘De Terp’ en ook hierna is haar belangstelling voor bloemen en planten onverminderd gebleven. Op het adres Reigerstraat 26, voorheen een melkhandel, was vanaf de lente 1976 dus een ruim gesorteerde collectie bloemen, planten en bloemstukken uitgestald. Naar een ontwerp van architect de Klerk was een fraai interieur gecreëerd voorzien van een dubbele houten boerendeur, plavuizen op de grond, houten bakken en lattentafels. In latere jaren verhuisde de handel naar de Wezenstraat. 

In het eerste uur Nostalgia wordt ook de sportzaak van Menno Reus aan de Marsdiepstraat belicht waar in januari 1997 de eerste klanten werden ontvangen. 

 In het tweede uur het voormalig garagebedrijf van Jaap Nelis dat exact een eeuw terug in de Langestraat werd gestart. Via latere vestigingen aan de Kanaalweg en Californiastraat kwam het uiteindelijk in De Schooten. Ten tijde van de feestelijke opening aan de Industrieweg in 1988 zijn radio opnames vastgelegd met mevrouw Nelis, echtgenote van de oprichter van dit autobedrijf en met de vaste klant Mous Klos. 

Voorts herinneringen aan het uit maart 1898 daterende café-koffiehuis ‘Harmonie’ van Tjalling Bakker in de Spoorstraat. Tijdens de middagpauze stond de toonbank vol met ingetapte borrels voor het rijkswerfpersoneel dat zaterdags bij Tjalling Bakker werd afgerekend. De overige klanten waren gepensioneerden en ‘s avonds kwamen veel manschappen van de Koninklijke Marine op bezoek.

In het derde (muzikale) uur een overzicht van de Amerikaanse hitparade van januari 1922 naar gegevens van het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. Veel evergreens zoals the ‘Sheik of Araby’, ‘Say it with Music’ en ‘Ma he’s makin’ eyes at me’ verschenen in moderne versies ook in latere hitparades en zijn door de jaren heen onverminderd populair gebleven. 

Uitzending: zondag 30 januari van 12.05 tot 15.00 uur.

Garage Nelis.