Kerstmannen rennen voor goede doel - Rotary Santa Run door Helders centrum

Nieuws
Ren ook mee als de kerstman tijdens de Santa Run in Den Helder. (Foto: Rotary Club Den Helder)
Ren ook mee als de kerstman tijdens de Santa Run in Den Helder. (Foto: Rotary Club Den Helder) rodi.nl

DEN HELDER - De zesde editie van de Rotary Santa Run gaat zondag 16 december om 14.00 uur van start in Den Helder. Vorig jaar gingen maar liefst 250 mannen, vrouwen en kinderen als kerstman en kerstvrouw verkleed door de straten van het Helderse centrum.
In 2008 werd in Gorinchem, naar Amerikaans voorbeeld, de eerste Rotary Santa Run in Nederland georganiseerd. Al snel breidde het succesvolle evenement zich uit naar andere steden. In 2017 is de Santa Run in 45 verschillende steden georganiseerd met een gezamenlijke opbrengst van ruim € 325.000,-. Hiermee werden meer dan honderd goede doelen ondersteund.

Opbrengst

De Helderse Rotary Santa Run wordt ook dit jaar weer georganiseerd door de Rotary Club Den Helder. De opbrengst gaat naar drie organisaties: de Nierstichting, het Jeugdsportfonds Den Helder en de JBC rollers (de rolstoelbasketballers uit Julianadorp).
Ontwikkeling

De Nierstichting ondersteunt de ontwikkeling van een draagbare kunstnier. Hierdoor zijn nierpatiënten niet langer aangewezen op een dialyseapparaat in een ziekenhuis. Met een draagbare kunstnier kunnen zij thuis of elders zelf hun dialyse uitvoeren.
Sportkansen

Het Jeugdsportfonds Den Helder geeft sportkansen aan kinderen en jongeren uit gezinnen waar niet genoeg geld is om lid te worden van een sportvereniging. In Nederland groeien ruim 423.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Zo’n 150.000 kinderen uit deze groep kunnen nergens aan meedoen, waardoor deze kinderen allerlei kansen mislopen die voor andere leeftijdsgenootjes vanzelfsprekend zijn.
Beperking

De JBC Rollers geven sporters met een beperking de gelegenheid om toch sportief bezig te zijn. Alle 'rollers' hebben voor de uitoefening van hun sport een 'sportrolstoel' nodig en deze zijn erg duur in aanschaf. Ook voor het vervoer van de stoelen naar wedstrijden zijn extra transportmiddelen nodig. Met de (gedeeltelijkje) opbrengst van de Santa Run hoopt Rotary Club Den Helder een steentje te kunnen bijdragen aan de sportbeoefening van de JBC rollers.
'Fun Run'

De Rotary Santa Run Den Helder wordt een ‘Fun Run’ voor het échte kerstgevoel! Iedereen kan meedoen! Je hoeft geen geoefende hardloper te zijn want de route wandelend afleggen mag ook. Dit mag zelfs samen met hond en kinderwagen. Op deze koopzondag voor de kerst krijgt het stadscentrum door de vele kerstmannen en kerstvrouwen, groot en klein, een extra gezellige sfeer.
Om 13.45 uur verzorgt Rik Niks de warming up met muziek op het Julianaplein en om 14.00 uur gaat de Run daar van start. Onder de deelnemers aan de Santa Run worden 55 vrijkaarten voor de ijsbaan op de Beatrixstraat verloot. Inschrijven kan via https://denhelder.rotarysantarun.nl. Voor € 10,- inschrijfgeld ontvangt iedere deelnemer een kerstmannen pak plus baard en na afloop is er voor iedere deelnemer erwtensoep en koffie met een stuk Limburgse vlaai en een medaille. Inschrijven is ook nog mogelijk op de dag van de Run zelf bij de tent van de Rotary Santa Run op het Julianaplein.