Helderse `Nostalgia`

Nieuws
Winkelpand Graaff in de Spoorstraat. (Foto: aangeleverd)
Winkelpand Graaff in de Spoorstraat. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
Als stenen kunnen spreken dan komen vaak heel veel herinneringen los. Dat geldt niet in het minst voor winkelpanden in de Helderse binnenstad waarvan een aantal voorgevels de tand des tijd hebben doorstaan. Eén er van, staande in de Spoorstraat, was ooit het domein van de familie Graaff die er generaties lang handel dreef. In de winkel verkocht men dames- en herenondergoed, huishoudelijk textiel en tot circa 1920 ook damesmantels, bedden en matrassen. De bedden waren gevuld met dons of veren, vandaar dat de ruimte waar de verkoop plaatsvond de verenzolder heette. Op 31 juli 1971 viel definitief het doek en betrok Dumpdorado het pand. Van de inmiddels duizenden interviews op cassette vastgelegd zendt Nostalgia 6 januari een uit de jaren negentig opgenomen vraaggesprek uit met Jaap Graaff die destijds familieonderzoek verrichtte en de ontwikkelingen van de winkel van zijn (voor) ouders beschrijft.
In het tweede uur een gesprek met Cobie Koorn-Ruiten over de legendarische Toon van Lemmeren. Vanwege zijn aanstelling bij de bewapening vestigde Toon zich in 1953 in Den Helder. Op zijn werk kwam hij in contact met HCRC’ers van het eerste uur die hem wisten over te halen de thuiswedstrijden van HCRC bij te wonen. Binnen twee weken liet hij zich strikken om vanonder een luifel vandaan koffie en zoetigheden te verkopen Ook na de verschillende verhuizingen van de vereniging, laatst in de IJsselmeerstraat, was hij het vaste gezicht in de kantine. De kookkunst van Toon was vermaard en altijd bereid om voor de pupillenmiddagen pannenkoeken te bakken. De selectie van de seniorenelftallen konden meepraten over de voortreffelijke nasihap die de kantinebaas bereidde.
Op 7 januari 1994 verdiende de 21-jarige jeugdcoördinator Naftalie Charpentier een flink geldbedrag bij de opening van het nieuwe buurthuis ‘Zuidooster’ om het gebouw verder in te richten. En wat hij daarvoor deed was het opofferen van zijn enorme haardos. Vorige week werd hij in de Volkerakstraat opgezocht.