Botter HD2 in actie.
Botter HD2 in actie. ((Foto: Lenie van Veen))

Helderse botters

DEN HELDER - Gert de Haas van Stichting de Helderse Botters houdt maandag 18 maart een lezing in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder. Aanvang 19.30 uur. Entree 3,50 euro.

Het gaat die avond over de geschiedenis van de botter en over de eigen Helderse schepen. Den Helder is aan drie zijden omgeven door water. Het is dus niet verwonderlijk dat de ligging van de stad een stempel heeft gedrukt op de identiteit ervan. Door de eeuwen heen dankten velen hun bestaan aan het water. Vletterlieden gingen de zee op om voor de deur op haring te vissen. Maar er werd ook verder op zee gevist met botters, houten zeilschepen. Vis, Visserij en Vissersschepen hoorden bij en bepaalden 'het gezicht' van Den Helder.

Van de tientallen houten zeilende vissersschepen zijn er na honderd jaar nog twee over. De Stichting Helderse Botters ijvert voor het behoud ervan, niet alleen van de schepen zelf, maar vooral ook van de kennis die erbij hoort, zoals scheepsbouw, het varen en vissen. De schepen zijn geen fossielen, maar 'levende monumenten'. Regelmatig zijn ze varend te zien op het Wad en het IJsselmeer.

Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies

Meer berichten