De heer Zandwijk,lid van de Kamerzanger in 1974.
De heer Zandwijk,lid van de Kamerzanger in 1974. ((Foto: aangeleverd))

Helderse 'Nostalgia'

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Leden van watersportvereniging 'Onrust' waren 25 jaar geleden reuze trots tijdens de opening van hun nieuwe clubgebouw aan het einde van de Bassingracht. Deze was eigenhandig door de leden vervaardigd. Omringd door water is dit achtkantige gebouw een parel voor de buurt te noemen. Watersportvereniging 'Onrust' is in 1976 opgericht en de initiatiefnemers hadden in het Helderse kanaal een eigen botensteiger. Omdat de toenmalige wethouder had besloten dat de kades vrij van boten moesten blijven, besloten de bootbezitters zich te organiseren. De gemeente ging steigers verhuren al bleef het rommelig. Dat veranderde toen de vereniging zelf het beheer in handen nam. In 1988 kwamen er zestig ligplaatsen bij.

In het eerste uur van Nostalgia een historisch overzicht met rond de tafel Willem Bode, Arie Leijen en Sikko de Jong. De kapsalon van Jan Kleine verhuisde in juni 1994 van de Kroonstraat naar een uit 1889 daterend pand aan de Plantsoenstraat. Jan Kleine was al enige tijd op zoek naar woonruimte toen de gelegenheid zich voor deed, om in dit royale pand zowel te wonen als zijn kapsalon onder te brengen. Omdat Jan het pand in de Kroonstraat niet kon kopen was het niet moeilijk te kiezen voor het voormalige notariskantoor. Jan Kleine had zo'n 10 jaar gewerkt in de Kroonstraat. Waar de kapsalon kwam te zitten was niet het belangrijkste want Jan had een vaste klantenkring weten op te bouwen. Kanaries, tropische vogels, parkieten en papegaaiachtige zongen en krasten tientallen jaren tijdens druk bezochte concerten die de Helderse vogelhoudersvereniging 'Onze Kamerzanger' organiseerden. Plakboeken getuigen hiervan. Opgericht in maart 1940 maar helaas na 67 jaar opgeheven. In het kader van het boek 'Mens en Dier in de Helderse samenleving 1890-2020 kwamen vorige week enkele oud bestuurders van 'Onze Kamerzanger' bijeen waaronder oud voorzitter H. van Gessel.

Meer berichten