Van rechts naar links:Vooraan Aaf Vaars, Herman Vaars, Mirella Paans, Fred DuinenveldAchter staat Cor van der Spek en Hans Leenaards.
Van rechts naar links:Vooraan Aaf Vaars, Herman Vaars, Mirella Paans, Fred DuinenveldAchter staat Cor van der Spek en Hans Leenaards. ((Foto: Henri Rodenhuis.))

Vrijwilliger in Beeld

DEN HELDER -De koks zijn voortreffelijk. De gasten laten het zich goed smaken. Voor belangstellenden wordt er elke donderdagavond in zorgcentrum De Lichtboei een driegangenmaaltijd opgediend.

Vanaf ongeveer kwart over vijf komen de gasten, meestal uit de omgeving, binnen. Als ze zelf geen vervoer kunnen regelen dan worden de gasten voor een kleine bijdrage van huis opgehaald (en weer teruggebracht). Deze avonden zijn dus niet perse voor de bewoners van De Lichtboei, maar voor een ieder die het leuk vindt om voor een klein bedrag aan tafel te schuiven en daarnaast nog eens lekker te praten met de tafelgenoten. Op een avond kunnen er zo'n 25 gasten zijn die door de vrijwilligers, Fred Duineveld, Cor van der Spek, Hans Leenaards, Aaf Vaars, Herman Vaars en Mirella Paans bijna professioneel bediend worden.

Sociale rol in de wijk

Dit initiatief is ontstaan toen er een jaar of vier geleden brand was uitgebroken in de Marsdiepstraat boven de apotheek. Deze bewoners moesten tijdelijk elders onderdak vinden en eten. De Lichtboei kon voor deze gedupeerde bewoners maandenlang een sociale rol in de wijk vervullen. Nadat deze bewoners weer terug naar huis konden, heeft de leiding besloten om het restaurant van De Lichtboei elke donderdagavond open te stellen voor een ieder die zich culinair wil laten verwennen. Voor de bediening (en de afwas... en het praatje met de gasten) zijn toen vrijwilligers gevraagd en tot op heden runnen deze vrijwilligers het restaurant op een uitstekende wijze. Maandelijks hebben ze een thema-avond, van Indonesisch tot het thema Noordzee, met heerlijke visgerechten.

"Leuk om te doen, hoor: niks doen is maar niets en met elkaar en onze gasten hebben we het gezellig. Onze gasten zijn vaak alleengaand/staand en dan is een maaltijd toch weer iets positiefs. Zo hebben we ook een beetje het gevoel iets voor een ander te doen. En dat is fijn", aldus een vrijwilliger. Er zijn vaak vaste klanten, maar toch komen er ook regelmatig weer nieuwe gasten. In dat geval zouden ze wel wat versterking kunnen gebruiken.

Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij Zorggroep Tellus? zie informatie hierover op www.zorggroeptellus.nl. Organisaties die ook een vrijwilliger of een groep vrijwilligers in beeld willen brengen kunnen contact opnemen met MEE & De Wering/Noordkopvoorelkaar, denhelder@noordkopvoorelkaar.nl. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. Noordkopvoorelkaar heeft een aanbod aan leuke, interessante vacatures/hulpvragen op www.noordkopvoorelkaar.nl.

Tekst: Henri Rodenhuis.

Meer berichten