Inloopspreekuur Visbuurt heet voortaan De Buurthaven

Algemeen
De prijswinnares ontving dinsdag 9 juli een dinerbon uit handen van wethouder Tjitske Biersteker-Giljou.
De prijswinnares ontving dinsdag 9 juli een dinerbon uit handen van wethouder Tjitske Biersteker-Giljou. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Het inloopspreekuur in de Maranathakerk heeft een nieuwe naam: De Buurthaven. Bedacht door mevrouw Rineke Veen. Uit meerdere inzendingen van de prijsvraag heeft een jury van de wijkagent, wijkconciërge en een beleidsambtenaar deze naam unaniem gekozen.

De prijswinnares ontving dinsdag 9 juli een dinerbon uit handen van wethouder Tjitske Biersteker-Giljou: "Een mooie naam voor een plek waar mensen zich welkom voelen om een vraag te stellen of iets te bespreken." Het inloopspreekuur is begin juni gestart in de Maranathakerk. Elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur organiseren gemeente en verschillende maatschappelijke partners samen het inloopspreekuur voor inwoners van de Visbuurt. Hier worden vraagstukken opgehaald en beantwoord, kunnen zorgmijders beter in beeld komen en wordt in kaart gebracht welke overlast er speelt in de Visbuurt. Met behulp van deze input wordt gezamenlijk de leefbaarheid in de Visbuurt verbeterd.

Maatwerk

Door samenwerking tussen gemeente en diverse partners wordt meer maatwerk mogelijk. Het spreekuur kan zonder afspraak elke dinsdagochtend worden bezocht. Koffie en thee staan klaar. Inwoners kunnen op het spreekuur terecht met diverse en uiteenlopende vragen. Zoals: 'heeft u een hulpvraag en komt u er zelf niet meer uit?' 'Maakt u zich zorgen om uw buren?' 'Maakt uw gezondheid het lastig in uw huis te blijven wonen?' 'Ervaart u overlast en weet u niet waar of bij wie u dit kan melden?' 'Is uw kind verslaafd aan de computer?' 'Heeft u moeite met het betalen van uw vaste lasten?' 'Is uw administratie niet op orde?' 'Bent u eenzaam?' Of wilt u gewoon een praatje maken?' Inwoners vinden hier een luisterend oor.

Professionals

Er zijn ten minste drie professionals aanwezig. De samenstelling is wekelijks wisselend. Het is altijd mogelijk om een afspraak met de juiste professional te maken. Aan het spreekuur doen medewerkers mee van de wijkverpleging de Omring, Humanitas (onder andere financiële administratie), Stichting MEE & de Wering (opbouwwerk en informatiewinkel), de wijkagent, ervaringsdeskundige RCO De Hoofdzaak, Vangnet en Advies, Leger des Heils, team Zorg en de wijkconciërge. In de Maranathakerk is een aparte ruimte voor vertrouwelijke gesprekken, privacy is immers belangrijk.

Praktijk

Het spreekuur is een vervulling van de wens die naar voren kwam uit gesprekken met bewoners over gebiedsgerichte aanpak. Met een volle maand praktijk kan al voorzichtig gezegd worden dat het inloopspreekuur aanslaat. Tientallen bezoekers hebben al een kijkje genomen en konden worden verder geholpen. Het inloopspreekuur is open op elke dinsdag in de Maranathakerk, Vijzelstraat 73 in Den Helder, van 10.00 tot 12.00 uur. Tijdens de Visbuurtweek is er geen spreekuur.