Tegen de wind in racen op Helderse Zeedijk - Racing Aeolus Den Helder van 18 tot en met 20 augustus

  Nieuws

DEN HELDER - Acht teams met hun wind aangedreven karren proberen voor de negende keer een nieuw wereldrecord te vestigen tijdens Racing Aeolus Den Helder. Sinds 2014 staat dat op naam van het Canadese Chinook. Van 18 tot en met 20 augustus moet duidelijk worden wie de winnaar wordt van één van de vier grootste duurzaamheidsraces ter wereld, wederom gereden op de zeedijk in Den Helder.


Als het record van de Canadezen verbeterd wordt, gebeurt iets wat velen onwaarschijnlijk lijkt, maar toch mogelijk is: dat je bijna net zo hard tégen de wind in kunt rijden als de wind zelf. De deelnemende teams zijn ieder jaar beter toegerust om er niet alleen een spektakel van te maken, maar ook de kans om een nieuw wereldrecord neer te zetten, tot realiteit te maken. In de wereld zijn vier grote duurzaamheidsraces: De World Solar Challenge in Australië, de Dong Energy Solar Challenge Boot race in Friesland, de Shell Eco Marathon en de Racing Aeolus in Den Helder.

Windkarren


Acht teams uit Nederland, Canada, Duitsland, Turkije en Denemarken verschijnen dit jaar aan de start in Den Helder met elf windkarren in mechanische en elektrische categorieën. Verdeeld over de teams maken ruim tachtig studenten van hogescholen en universiteiten zich weer op voor de strijd. Behalve prijzen voor een eventueel nieuw wereldrecord en natuurlijk de eerste plaats, wordt ook weer de Gerard Broers Innovatieprijs uitgereikt. Deze award waardeert de technologische prestaties van het winnende team.

Huldiging


Het organiserende Stichting Wind Energy Events verlegt zelf ook jaarlijks de technologische en professionele grenzen: het geavanceerde tijdmeetsysteem van de behaalde snelheden levert wederom realtime resultaten op de dijk zelf via Twitter op. Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om direct na afloop van de races op zaterdag 20 augustus de nummers 1 in de drie categorieën te huldigen op de dijk. De teams kunnen de resultaten per dag ook zelf benaderen en analyseren via de beschikbare programma's. De volledige prijsuitreiking vindt plaats in Hotel Den Helder.

Programma


De races vinden plaats van donderdag 18 tot en met zaterdag 20 augustus tussen 10.00 en 17.00 uur. Donderdag is een oefendag maar dan wordt wel officieel tijd gemeten. Vrijdag zijn de voorrondes en zaterdag is de officiële race dag. Omdat het evenement weersafhankelijk is, wordt voor de eindtijden gekeken naar de beste racedagen. Kijk voor meer informatie op www.windenergyevents.com of via Twitter @RacingAeolus en Facebook RacingAeolus.

Meer berichten