De Doedelzaak aan de Breewaterstraat in 1994.
De Doedelzaak aan de Breewaterstraat in 1994. ((Foto: aangeleverd))

Helderse 'Nostalgia'

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

In het eerste uur van LOS Nostalgia staat grotendeels in het teken van café De Doedelzak, destijds gevestigd in de Breewaterstraat. Uitbater Willem van Geffen was zijn loopbaan in de horecaloopbaan gestart in café De Amstelhoek aan het einde van de Spoorstraat. Dit café was eigendom van Jan van Lem, maar die wilde zich eind jaren zestig meer en meer toeleggen op de slijterij. Willem kwam in beeld als tapbaas omdat hij hier al 13 jaar als vaste klant over de vloer kwam. Na het behalen van zijn horecapapieren was zijn plaats voortaan achter de bar. Zijn avontuur in de Spoorstraat duurde echter niet lang want toen Jan van der Lem de slijterij ging uitbreiden verviel het café.

Gelijktijdig kwam er een pand in de Breewaterstraat leeg omdat mevrouw Walleboom van de dames (onderkleding) zaak stopte. Willem kocht het pand en verbouwde de zaak naar café De Doedelzak waarmee hij zijn voorliefde voor Schotland aangaf. Dat stamde nog uit de tijd dat hij bij de marine zat en veelvuldig in Schotland was geweest waar zowel de natuur als de mensen hem mateloos boeide. In eerste instantie werd de Doedelzak veelal bezocht door marinemensen. Zij hadden nog toen nog geen eigen huis of auto. Men sliep aan boord, dus als het even mogelijk was bezocht men een kroeg. Lagen er vier schepen binnen dan zat het tot de nok toe vol. Ook zijn er tijden geweest dat Belgische marinelui die De Doedelzak hadden ontdekt, maar ook steeds meer offshore personeel behoorde tot de gasten waardoor de drankvoorraad wel diende te worden bijbesteld. Want in de offshore wordt veelal whisky, Bacardi en wodka gedronken. Het publiek anno 1994 was na die 25 jaar een mengelmoes van marine en burgers geworden.

Een samenvatting van destijds opgenomen gesprekken met en over Willem van Geffen is op cd overgezet en wordt komende zondagmiddag afgespeeld. In het tweede uur een uitgebreid interview met het voormalig Helders raadslid Willem Jimmink van de Boerenpartij. Ook hij behoort tot de legendarische Nieuwediepers uit de tweede helft van de twintigste eeuw.

Meer berichten