KTZ Laks bij ingebruikname stafgebouw Dwergmeeuw op voormalige marine kazerne Willemsoord.
KTZ Laks bij ingebruikname stafgebouw Dwergmeeuw op voormalige marine kazerne Willemsoord. ((Foto: aangeleverd))

Helderse 'Nostalgia'

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

In L.O.S. Nostalgia staat een vraaggesprek met Fred Laks op de rol. Eén van de vorige week gedecoreerden die voor een Koninklijke onderscheiding in aanmerking kwam. Fred Laks ontving in de jaren zestig een opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine aan de Buitenhaven en sindsdien dateren zijn herinneringen aan Den Helder waar hij zich in de loop der jaren op velerlei terrein als vrijwilliger verdienstelijk heeft gemaakt. Fred Laks is tot juli 1998 werkzaam geweest als Commandant Maritieme Middelen. Hij volgde kapitein ter zee J.P.W. Janssen op die na ruim dertig dienstjaren met functioneel leeftijdsontslag was gegaan. Fred Laks werd eveneens belast met de functie van Rijkshavenmeester, in welke functie hij verantwoording schuldig was aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Kolonel Laks had een groot deel van zijn marinetijd doorgebracht bij de Onderzeedienst doorgebracht. Hij was commandant geweest van de onderzeeboot 'Zeehond', het fregat Hr. Ms. 'Kortenaer' en van het bevoorradingsschip Hr. Ms. 'Zuiderkruis'. Als bestuursvoorzitter en voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nationaal Redding Museum Dorus Rijkers heeft hij grote betrokkenheid getoond bij de verhuizing van het museum van het Julianaplein naar Willemsoord.

In het tweede uur een radiodocumentaire over de houding van het Rijkswerfpersoneel gedurende de Tweede Wereldoorlog, Hierover is destijds contact opgenomen met dhr. J. Faeseler. In het derde muzikale uur een overzicht van de Amerikaanse top 20 van mei 1945. Nummers van o.a. Les Brown -My dreams are getting better all the time, Doris Day- Sentimental journey, Andrew sisters – Rum and coco cola, Three Suns- twillight time en vele anderen.

Meer berichten