Het voormalige stadhuis aan de Kerkgracht in 1983.
Het voormalige stadhuis aan de Kerkgracht in 1983. ((Foto: aangeleverd))

Helderse 'Nostalgia'

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Pierre Lafere begon eind jaren twintig van de vorige eeuw een hoenderfokkerij aan de Strooweg, nu bekend als de Jan Verfailleweg. Hij had de beschikking over een broedmachine met een capaciteit van zestienduizend eieren. De fokkerij leverde jonge hennen en eendagskuikens, verder eieren en zogenaamde piepkuikens voor de consumptie. In de oorlogsjaren werd het bedrijf stilgelegd en dienden de hokken als onderkomen van inwoners van Den Helder die geëvacueerd waren. Het gezin Lafere bleef in het eigen huis wonen en moest zien rond te komen van de huuropbrengst van de kippenhokken. Na 1945 zette Lafere zijn oorspronkelijke bedrijf voort en mestte jaarlijks twintigduizend piepkuikens en honderden eenden, merendeels ondergebracht in houten hokken. Eind jaren vijftig was het duidelijk dat men de grond aan de Jan Verfailleweg nodig had voor het uitbreidende Nieuw-Den Helder. Hieronder viel ook het hoenderpark.

Zondag wordt een gesprek met een in Enschede wonende zoon van Pierre Lafere uitgezonden. Het voormalig raadhuis aan de Kerkgracht wordt heringericht en zullen er binnen afzienbare tijd weer raadsvergaderingen plaatsvinden. In 1961 vond eerder een flinke renovatie van het beeldbepalende gebouw aan de Kerkgracht plaats. Hierover werd in 2001 een interview opgenomen met het ex-hoofd interne zaken Harm Everhardus. Dit vraaggesprek wordt komende zondag na het nieuws van 13.00 herhaald. Carin Doesburg haalde in mei 1994 het plaatselijk nieuws vanwege haar vele huisdieren in haar woning aan de Jan Huygen van Linschotenstraat. Zij werd deze week opgezocht.

In het muzikale uur een muzikaal overzicht van de zangeres en filmster Doris Day. Met tientallen Amerikaanse top 20 hits behoorde zij gedurende 1946-1958 in het rijtje van de populairste vocalisten.

Meer berichten