Onthulling gedenkstenen in drietal straten in Oud Den Helder

Algemeen
Onthulling gedenkstenen in Den Helder.
Onthulling gedenkstenen in Den Helder. (Foto: aangeleverd)

De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder onthult woensdagmiddag 12 juni voor de derde maal een aantal herdenkingsstenen ter nagedachtenis van Joodse stadgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Hierbij zullen ook een groot aantal nabestaanden aanwezig zijn.

Tot mei 2020 worden er meer dan honderd herdenkingsstenen geplaatst. Voorafgaande aan de onthulling van de herdenkingsstenen is er een bijeenkomst in de Hortus Overzee gelegen aan de Soembastraat 83, aanvang 13.00 uur.

Er worden woensdagmiddag 12 juni in totaal 29 herdenkingsstenen onthuld. Daarbij wordt een groot aantal herdenkingsstenen onthuld in een drietal straten in Oud Den Helder welke voor de oorlog andere namen hebben gehad. Oud Den Helder is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter grotendeels afgebroken. De Middenstraat, Langestraat en De Laan zijn na de wederopbouw respectievelijk Joris van Spilbergenstraat, Jacob Roggeveenstraat en Cornelis Ditostraat gaan heten.

Voor wie?

Voor de volgende personen wordt 12 juni een herdenkingssteen onthuld: Middenstraat 39, huidige Joris van Spilbergenstraat: Abraham vanLeer en Dina van Leer-van Praag. Langestraat 67, huidige Jacob Roggeveenstraat: Abraham Visser, Grietje Visser-Vischschraper, Simon Visser en Rebecca Visser. De Laan 4, huidige Cornelis Ditostraat: Juda van Amerongen, Saartje van Amerongen-Schelvis en hun 11 kinderen Mozes, Grietje, Elizabeth, Duifje, Martha, Reintje, Izak, Abraham, Grietje, Samuel en Rachel. De Laan 54, huidige Cornelis Ditostraat: Emanuel Leon Beek. Singel 93, huidige Prins Willem Alexandersingel: Abraham Grunwald en Bertha Rosalie Telsa Grunwald-Menko. Soembastraat 7: Leonard Pinkhof, Betsy Pinkhof-Koekoek en hun vier kinderen Nedivo, Jiska, en de tweeling Menachemja en Pinkas en Izaak Koekoek. Soembastraat 20: Francisca Grunwald en Mozes Nol.

Scholieren

Tijdens de bijeenkomst in Hortus Overzee en bij de onthullingen verlenen scholieren van de Verrekijker uit de Pasteurstraat hun medewerking. Namens het gemeentebestuur is wethouder Pieter Kos aanwezig en spreekt hij. Namens de familie van Amerongen zal de heer Dieleman spreken. Rabbijn Shmuël Spiero spreekt woorden van herdenking uit. De Rabbijn eindigt met het uitspreken van het Jizkor en het Kaddisjgebed.

Donaties

De eerstvolgende onthulling van herdenkingsstenen vindt 4 september plaats. Giften en donaties zijn nog steeds van harte welkom om de doelstelling van de stichting te realiseren: het leggen van herdenkingsstenen en het plaatsen en onthullen van een monument, gepland voor eind april 2020, als het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog ten einde is gekomen. Sinds 1 juni 2018 is de stichting aangemerkt door de belastingdienst als culture ANBI-instelling. Bankrekeningnummer t.n.v. de stichting: Rabobank NL14 RABO 0326 8989 21. info@herdenkingsstenendenhelder.eu http://herdenkingsstenendenhelder.org/