The White Crow in Cinema Zevenskoop

Algemeen
Grâce à Dieu.
Grâce à Dieu. (Foto: aangeleverd )

DEN HELDER -Cinema Zevenskoop vertoont tot en met 10 juni de film The White Crow van regisseur Ralph Fiennes. 'You live as long as you dance', is een uitspraak die het leven van beroemd Russische ballettalent Rudolf Noerejev goed samenvat.

The White Crow volgt de 22-jarige danser wanneer hij in 1961 zijn geboortestad Ufa in de Sovjet-Unie verruilt voor het Franse Parijs. Parijs is het bruisende middelpunt van Westerse cultuur. Het verlaten van de Sovjet-Unie is een riskant besluit en Noerejev wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de agenten van de KGB. Ondanks dat geniet Noerejev van het Westerse leven en groeit hij uit tot een legende als onderdeel van het Kirov Ballet. Wanneer de KGB agenten Noerejev en zijn Parijse vrienden confronteren, wordt hij gedwongen een beslissing te maken die zijn leven voorgoed zal veranderen.

Regisseur en acteur Ralph Fiennes vertelt met The White Crow het waargebeurde verhaal van Noerejev, een van de grootste dansers en choreografen van zijn tijd. Noerejev, wie ook wel Lord of the Dance werd genoemd, stond bekend om zijn flamboyante, vrije manieren, die hij tot aan zijn laatste optreden toonde. Fiennes heeft met The White Crow een goede opening gehad op het Tokyo International Film Festival. Hier won hij de Special Achievement Award voor Outstanding Artistic Contribution.

Grâce à Dieu

De film Grâce à Dieu draait van 13 tot en met 17 juni in Zevenskoop. François Ozon is één van de belangrijkste hedendaagse Franse filmmakers (L'Amant double, Frantz, 8 femmes). Grâce à Dieu, zijn nieuwste film, zorgde in thuisland Frankrijk voor de nodige controverse. De film werd op het Filmfestival van Berlijn bekroond met de Zilveren Beer. Alexandre leidt een rustig leven met zijn gezin. Op een dag ontdekt hij per toeval dat de priester die hem in zijn jeugd misbruikte, nog steeds met kinderen werkt. Hij besluit actie te ondernemen en begint samen met twee andere slachtoffers een actiegroep om het misbruik binnen de Katholieke kerk bekend te maken.

Misbruikpraktijken

Ze zijn met stomheid geslagen als de hoeveelheid slachtoffers duidelijk wordt en als blijkt dat het misbruik tot in de hoogste kringen binnen de kerk is verzwegen. De gevolgen van het onthulde schandaal zijn niet te overzien en zal hun levens voorgoed veranderen. François Ozon wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse Franse filmmakers. In thuisland Frankrijk zorgde 'Grâce à Dieu' voor de nodige controverse. In de film vertelt Ozon het verhaal van Bernard Preynat, een priester die in de jaren 70 en 80 minstens zeventig jongetjes uit een scoutinggroep misbruikte, kon mede dankzij het zwijgen van onder anderen kardinaal Philippe Barbarin jarenlang ongestoord zijn gang gaan. Barbarin werd 7 maart jl. veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden omdat hij jarenlang zweeg over de misbruikpraktijken van een pedofiele priester. Preynat heeft inmiddels bekend. Zijn strafzaak dient later dit jaar.