Wadexcursie, planten op de schorren

Algemeen
Werelderfgoed Waddenzee staat ook bekend om zijn planten.
Werelderfgoed Waddenzee staat ook bekend om zijn planten. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Werelderfgoed Waddenzee staat vooral bekend om zijn vele vogels en vogelsoorten. Maar laten we de planten niet vergeten. Zowel op de schorren als in het water komen vele planten voor die in een zoute omgeving kunnen groeien en bloeien. Na een lang koud voorjaar is de plantengroei op de schorren in volle gang. Er groeien verschillende soorten op schorren van het Balgzand. Ze hebben ook bijzondere namen zoals schorrekruid, schorrezoutgras, zoutmelde, zilte schijnspurrie, zeeweegbree en niet te vergeten Zeekraal en Lamsoor.

Een aantal planten is eetbaar zoals zeekraal en zoutmelde. Soms staan er ook zeeasters. Het blad daarvan is ook eetbaar. De Zeeuwen noemen dat blad Lamsoor, niet te verwarren met het echte lamsoor. De planten in het water noemen we wieren. Bekende soorten zijn: knotswier, zee-eik, riemwier, blaaswier en purperwier. Ook eens zeekraal of zoutmelde proeven of het verschil tussen al die wiersoorten zien, kom dan zaterdag 22 of zondag 23 juni naar het Natuurinformatiecentrum Balgzand 't Kuitje. Zaterdag start de wadexcursie om 16.00 uur en zondag om 16.30 uur. Waddengidsen nemen bezoekers mee naar de schorren en verder het wad op.

Een bezoek aan het infocentrum is gratis. In de aquaria van het Natuurinfocentrum zwemmen puitalen, botervis, dwergtong en heel bijzonder, een jonge zeekat (inktvis). Het infocentrum is zaterdag open vanaf 15,30 uur en zondag vanaf 16.00 uur. Kosten voor een excursie: volwassenen € 5,00 p/p. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 3,50 per kind. Een bakje koffie of thee en limonade voor de kinderen is bij de prijs inbegrepen. Het infocentrum is te vinden aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder, telefoon: 0223-635862 (alleen tijdens openstelling). Voor meer informatie: 0223-635340 of 633210. Kijk ook op www.kuitje-balgzand.nl