V.l.n.r. Jan Ligthart, Jan Smeets, Marcel Meijer en Till Smeets.
V.l.n.r. Jan Ligthart, Jan Smeets, Marcel Meijer en Till Smeets. ((Foto: aangeleverd))

'Jan Smeets'-tulp polders initiatief

ANNA PAULOWNA / JULIANADORP / LANDGRAAF – Tijdens het 50-jarig jubileum van festival Pinkpop in Landgraaf is maandag 10 juni een tulp gedoopt met de naam van 'mister Pinkpop': Jan Smeets. Deze exclusieve tulp is gekweekt door Ligthart Bloembollen uit Julianadorp en op initiatief van de polderse Marcel Meijer – dj en eigenaar van SNIP Muziek & Entertainment – tot stand gekomen. Het idee om een tulp te dopen op Pinkpop ontstond spontaan.

In mei 2017 stond dj Marcel Meijer in een groot roze tulpenveld in de Kop van Noord-Holland voor een fotoshoot; een serie foto's die werd gemaakt om aan te kondigen dat hij als dj mag draaien bij Pinkpop. Op dat moment vraagt hij zich af of er eigenlijk al een tulp is vernoemd naar dit jaarlijkse festival; het zou toch mooi zijn om zoiets te bewerkstelligen tijdens de jubileumeditie, denkt hij erachteraan. "Ik moest ineens denken aan die jaren dat het Pinkpop-terrein roze zag van al die hoedjes", vertelt Marcel. "Niet eens zo heel anders dan al die duizenden roze tulpen die ik op dat moment in het bollenveld zag."

Bijzondere namen

Marcel besluit eens te informeren bij oud-dorpsgenoot Jan Ligthart van 'Ligthart Bloembollen'. Hij heeft al veel nieuwe tulpen gekweekt en omgedoopt tot bijzondere namen zoals 'Katie Melua' en 'Prins Willem-Alexander'. Helaas bleek er op de wereld al een tulp te bestaan met de naam 'Pinkpop' erin en dus was meteen de vraag: is 'Jan Smeets' een optie? "Hij is tenslotte al 50 jaar Mister Pinkpop en dus verdient hij zoiets bijzonders. Misschien nog wel leuker dan het idee om een tulp 'Pinkpop' te noemen. Gelukkig was deze naam nog wel exclusief. En het mooie is: Jan is dit jaar ook nog eens 50 jaar getrouwd met zijn vrouw Till! Een bos echte Jan Smeets-tulpen is dan toch helemaal op zijn plek?" Jan was totaal overrompeld toen hij onder valse voorwendselen naar 'zijn' tulp werd gebracht om deze te dopen. "Ik ben er stil van", aldus Smeets.

Meer berichten