Excursies op het Wad

Algemeen
 Vanuit 't Kuitje worden excursies gegeven aan belangstellenden.
Vanuit 't Kuitje worden excursies gegeven aan belangstellenden. (Foto: www.kuitje-balgzand.nl)

DEN HELDER - Van Den Helder in Nederland tot aan Esbjerg in Denemarken ligt het natuurgebied de Waddenzee. Dit natuurgebied is een eldorado voor vissers, natuurzoekers, vogels en allerlei planten.

Veel vogels gebruiken dit gebied om naar voedsel te zoeken en als uitrust- en aansterkgebied. Veel vogels vliegen in het voorjaar 5000 km vanuit Afrika en Canada naar dit gebied om aan te sterken en vliegen daarna weer 5000 km door naar hun broedgebieden met een volle buik. In het najaar vliegen de vogels de omgekeerde route en komen dus weer op de Wadden om aan te sterken en uit te rusten. Volop aangesterkt vliegen ze dan weer naar hun winterverblijven in Spanje, Portugal en Afrika. Omdat dit gebied zo belangrijk is voor allerlei dieren en planten is het uitgeroepen tot Werelderfgoed van de Verenigde Naties.

't Kuitje

Een gedeelte van het Waddengebied is het Balgzand bij Den Helder. Bij het Balgzand bevindt zich het Natuur Informatiecentrum Balgzand 't Kuitje. Vanuit 't Kuitje worden excursies gegeven aan belangstellenden. Deze excursies worden gegeven door vrijwilligers van de Waddenvereniging en Landschap Noord Holland. De vrijwilligers van de Waddenvereniging geven excursies op het Wad bij laagwater, het natte gedeelte, en de vrijwilligers van Landschap Noord Holland geven vogelkijk excursies, het droge gedeelte, bij hoogwater.

Excursies

Een combinatie van Wad- en Vogelkijkexcursie is ook mogelijk. Echter dit is wel afhankelijk van de waterstand. Wad excursies zijn alleen mogelijk bij laagwater. Kijk voor excursiemogelijkheden op www.kuitje-balgzand.nl