Soms gebeuren er dingen in een gezin waar een kind zich geen raad mee weet, zoals een scheiding.
Soms gebeuren er dingen in een gezin waar een kind zich geen raad mee weet, zoals een scheiding. ((Foto: Adobestock) )

Aandacht voor jouw verhaal

DEN HELDER - Soms gebeuren er dingen in een gezin waar een kind zich geen raad mee weet. Een ouder die ziek is, een scheiding, verdriet, ruzie of geweld. Kinderen gaan anders om met spanning en stress dan volwassenen. Ze betrekken alles op zichzelf en voelen zich vaak schuldig over de situatie. Ze worden heel stil of juist heel boos, of dwars en onzeker. Soms zijn ze bang om te gaan slapen of plassen ineens weer in bed. Om deze kinderen te helpen bieden Brijder en GGZ Noord-Holland-Noord "Piep zei de Muis" aan, een doe- en praatgroep voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar. In september start in Den Helder een nieuwe groep.

Piep zei de Muis is een groep voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 7 jaar die thuis of in hun directie omgeving spanningen (hebben) ervaren. Met spanningen bedoelen we stress zoals bij (vecht)scheiding, (huiselijk) geweld, overlijden of ouders met psychische en/of verslavingsproblemen.

Emoties verwoorden en positief zelfbeeld ontwikkelen

In twaalf wekelijkse bijeenkomsten leren de kinderen de vier basisemoties en leren ze dat het soms handig is om deze emoties te verwoorden. Ze vergroten hun sociale vaardigheden en verwerken lastige gebeurtenissen. Ook werken de kinderen aan een positief zelfbeeld. Wie ben je, waar ben je goed in en hoe kan je oefenen in het hebben van positieve gedachten.

Handpop PIEP

De muis PIEP, een handpop, vertelt op een speelse manier over wat hij allemaal meemaakt en nodigt de kinderen uit om samen met hem naar allerlei oplossingen te zoeken.

Ook aandacht voor de ouders

Voor de ouders zijn er vier ouderbijeenkomsten waarin aandacht wordt besteed aan opvoedkundige vragen en het omgaan met hun kind.

Start en aanmelden

De groep start op 11 september in de gemeente Den Helder en vindt gedurende twaalf weken plaats van 14.30 tot 15.45 uur. Kinderen uit omringende gemeentes zijn eveneens van harte welkom. Aan de groep zijn geen kosten verbonden en er is geen verwijsbrief nodig. Om een kind aan te melden kan worden gemaild naar p.poland@ggz-nhn.nl. Na aanmelding wordt het gezin uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek waarna besproken wordt of het kind mee gaat doen. Ouders kunnen ook zelf hun kind aanmelden.

Meer berichten