LOS Nostalgia: patat met

Algemeen
Winkel Spui Tapijt omstreeks 1994 tijdens Juttersmarkt. Vanaf links: Merijn Bakker (gitaar) Daniel van den Braak (gitaar) Dennis van den Braak (zang/bas gitaar), Ben Bakker (drums) voor het Spui tapijt tijdens Juttersmarkt.
Winkel Spui Tapijt omstreeks 1994 tijdens Juttersmarkt. Vanaf links: Merijn Bakker (gitaar) Daniel van den Braak (gitaar) Dennis van den Braak (zang/bas gitaar), Ben Bakker (drums) voor het Spui tapijt tijdens Juttersmarkt. (Foto: aangeleverd)

In het eerste uur een gesprek over de vroegere wethouder Cees Steenlage. Er vond een ontmoeting plaats met zijn twee zonen die een gedeelte van hun jeugd in Den Helder hebben doorgebracht. Zij alweer tientallen jaren in Voorschoten (ZH) wonen waar het interview is opgenomen. Cees Steenlage, van geboorte Rotterdammer, kwam op 14-jarige leeftijd naar Den Helder, kreeg in 1928 een bestuursfunctie in de vakbeweging en werd in 1933 benoemd tot secretaris van de Helderse Bestuurdersbond. Tot en met 1954 vervulde hij deze functie, totdat hij een baan kreeg bij het departement van Sociale Zaken met als standplaats Alkmaar. Zijn eerste schreden op het politieke vlak zette Steenlage in 1935 toen hij hier voor de Sociaal Democratische Arbeiders Partij zitting kreeg in de gemeenteraad. Na de bevrijding keerde hij in de raad terug en werd hem één van de drie wethouderszetels toegekend in het college van B & W, dat zich in 1946 voor de bijna onmenselijke taak zag geplaatst van Den Helder weer een bewoonbare stad te maken.

'Patatje Met' lag in 1994 goed in het gehoor en was makkelijk te onthouden. Het betrof een jonge aanstormende band die bestond uit Dennis (11) en zijn jongere broer Daniël van den Braak, Benny (10) en Merijn Bakker (13). De band trad op in café De Pion, bij Noir en in het Open Jongerencentrum De Postbrug. Ook op de Juttersmarkt hadden ze hun entree gemaakt. Voor elk optreden vroegen ze ƒ 40,- per persoon. Sparen deden ze niet echt want het verdiende geld werd gestoken in de apparatuur. In het tweede uur komt de jeugdband van een kwart eeuw ge;eden ter sprake, Wie eens wat anders dan patat met kip, kip met appelmoes of pizza wilde eten kon vanaf 1994 terecht bij Toko Jaja aan de Achterbinnenhaven 8. Liefhebbers van de Indonesische keuken hoefden niet langer zelf te kokkerellen maar konden nu een dergelijke maaltijd bestellen. Aan het woord Claudia Kramer. Zondag 11 augustus.